Oost in Bedrijf

‘Ik wil me voorbereiden op de volgende fase’

Ondanks storm en regen wisten veel mensen het Flevohuis en De Open Hof te vinden zaterdag 16 maart, de open dag. De sfeer was goed, en de koffie warm. De juiste zorg vinden is niet altijd gemakkelijk, bleek uit vragen die medewerkers kregen. “Wat we voor ogen hadden is gelukt: de tijd nemen om mensen te informeren over stappen die nodig zijn om de juiste zorg en ondersteuning te krijgen. Voor nu of in de toekomst.”

Zo was er bijvoorbeeld een echtpaar, bij de man is onlangs dementie vastgesteld. Nu heeft hij nog geen zorg nodig, maar hij wil graag weten hoe een verpleeghuis er vanbinnen uitziet. Zijn vrouw, die mantelzorgt: “Ik informeer alvast naar de mogelijkheden van ondersteuning en dagopvang.”

Een mevrouw met parkinson kwam langs met een vriend die veel voor haar doet, nieuwsgierig naar de sfeer en naar hoe een appartement in zo’n verpleeghuis eigenlijk is. “Ik heb thuiszorg, maar wil me voorbereiden op een fase waarin zelfstandig wonen niet meer kan.” Moet ze hier de hele tijd meedoen aan spelletjes? Opgelucht hoorde ze dat niets moet, maar dat er volop activiteiten te kiezen zijn.

Werken in de ouderenzorg
Ook mensen die een studie of overstap naar een baan in de ouderenzorg overwegen, kwamen in groten getale. Zo was er een studente van de opleiding verpleegkunde met interesse in een vakantiebaan. “Dan leer ik alvast hoe het is om ouderen te helpen.” Een arts die binnenkort een sollicitatiegesprek bij ZGAO heeft kwam indrukken opdoen en een jonge vrouw, bijna klaar met de opleiding verzorgende individuele gezondheidszorg, kwam kijken of ZGAO een leuke werkplek is. “Nu denk ik dat een revalidatieafdeling niet zo bij me past, maar ik weet het nog niet.” Geïnteresseerd keek ze rond op het Hofplein, de ontmoetingsplaats voor bewoners van De Open Hof. “Leuk om hier zo de sfeer te kunnen proeven.”

Aan het eind van de dag stapte nog een bezorgde buurtbewoonster binnen, zij past een beetje op een buurvrouw zonder kinderen. “Ik zie haar langzaam vereenzamen. Is er hier iets voor haar?” Ze ontdekte de seniorensoos in het Hoekhuis naast De Open Hof. “Dat blijkt een fijne ontmoetingsplek waar ze koffie kan drinken en mee kan doen aan leuke activiteiten.” Opgelucht keerde ze huiswaarts, binnenkort komen ze samen terug om kennis te maken.

Een medewerker van ZGAO: “Het was een topdag.”

Volgend jaar is er uiteraard weer een open dag. Wil je intussen meer weten? Bel gerust of kijk op website, daar vind je ook vacatures. 020 592 52 52 / www.zgao.nl.

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 56