Oost in Bedrijf

‘Ik krijg om de haverklap een knuffeltje of een aai’

Elly is behalve trouwe bezoeker van haar man Ko en deelnemer aan de dagbesteding ook vrijwilliger in het Hoekhuis en het Flevohuis. Ze kan die rollen heel goed combineren en voelt zich gewaardeerd door iedereen. “Ik doe het omdat ik het leuk vind, anders deed ik het niet. Ik haal er veel voldoening uit.”

Vandaag in de bloemrijke binnentuin van het Flevohuis is Elly (77) ‘in functie’, ze is vrijwilliger in het Theehuis en neemt die rol serieus. Zelf een glaasje water halen is er niet bij, dat doet Elly voor ons. 
Hoe het zo gekomen is? Voor Elly is het allemaal vanzelfsprekend. Nog voor Ko ziek werd kwam de rasechte Amsterdamse al in het Hoekhuis om te klaverjassen. De kok had een keer hulp nodig, Elly voelde zich geroepen, en eigenlijk sindsdien bereidt ze daar de lunch. Het Hoekhuis in Amsteldorp is behalve een plek waar je informatie krijgt over wonen, zorg en welzijn, een ontmoetingsplek waar van alles wordt georganiseerd. Ook dagbesteding. Inmiddels sluit Elly zelf ook aan in de groep die ondersteund wordt door Jelly.

Jelly is activiteitenbegeleider bij ZGAO, zij organiseert de dagbesteding in het Hoekhuis. Ze spreekt vol lof over Elly. “Elly is een verhaal apart omdat zij meerdere rollen heeft. Voor ons zijn vrijwilligers als zij onmisbaar. Zij regelen de soep, de koffie en de thee, waardoor ik kwalitatieve tijd met de bezoekers heb. Zo weet ik hoe het met ze gaat en wat er speelt, en of er extra zorg nodig is.”

Toen Elly tien jaar geleden begon was er met Ko nog niets aan de hand. Hij is ooit gevallen, vertelt ze, en brak zijn heup. Daarna is het fout gegaan. “Na maanden revalideren woont hij nu in een van de studio’s in het Flevohuis, als een van de eerste bewoners. Dat is een goede plek voor hem, hij kent iedereen en doet aan alle activiteiten mee.” 
Je raadt het misschien al, toen er tijdens een bingomiddag een keer handen te kort waren, sprong Elly bij. “Zo ben ik nu ook vrijwilliger in het Flevohuis geworden.”

“Op maandag kom ik niet hoor, dan komt m’n hulp en maken we samen m’n huisje schoon, dat moet ook gebeuren. Op andere dagen ben ik meestal wel in touw. Op zondag ben ik gewoon bij Ko, maar als het nodig is help ik nog een handje mee in het Theehuis. Dan komt er veel bezoek van buiten en drinken mensen gezellig wat met hun familie. Het Theehuis is wat dat betreft echt een aanwinst.”

Ze kijkt de tuin rond, en dan weer naar Ko. “Ik doe het omdat ik het leuk vind, anders deed ik het niet. Ik haal er veel voldoening uit en krijg er veel voor terug. Mensen zijn zo lief hier, ik krijg om de haverklap een knuffeltje of een aai. Ko, jij ook?” “Nou, ik minder,” zegt hij. Allebei lachen ze. 

Jelly: “Ik zeg wel regelmatig tegen Elly: neem ook de tijd om zelf wat leuks te doen. Na de lunch op woensdag in het Hoekhuis schuift ze nu aan bij de dagbesteding.” Elly: “Ik doe mee met de spelletjes, klets wat en neem lekker een wijntje.” Jelly: “Tijd voor jezelf en ontspanning is voor mantelzorgers ontzettend belangrijk. Voor Ko wordt hier intussen goed gezorgd.”

Aanstaande woensdag staat er verse kippensoep op het menu in het Hoekhuis kondigt Elly aan. En bij de bingo in het Flevohuis is er een advocaatje met slagroom, vaste prik.

www.zgao.nl

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)deel 92