De Jas

‘Ik heb ontzettend veel mazzel gehad’

JB Meijers is gitarist, liedjesschrijver, producer en muzikant. Hij maakte de songfestivalhit Calm after the stormen met Ilse DeLange vormt hij The Common Linnets. Hij werkte onder meer met Kane en Kensington en met vriend Frank Lammers heeft hij een hardrockband. Toch houdt JB tijd over voor zijn vriendin, dochter en fietsen door Oost. “Ik ben een muzikaal manusje van alles.”

Het koffertje
Dit koffertje heb ik áltijd bij me. Ik ben al jaren een soort van onderweg. Deze week speelde ik eerst in Hamburg, en gisteren in Mierlo met Frank Lammers en onze hardrockband. Het was een dolle avond, ik heb een enórme kater.” Terwijl hij zich voor de fotograaf van de glijbaan laat glijden: “Nu ga ik door naar huis, en morgen de studio in. Het wordt een drukke week. Volgens Jellinek zou je kunnen zeggen dat ik gisteren een zatlap was. Maar ik drink soms ook een maand niet, of alleen een wijntje bij het eten. Ik kan er goed tegen. Als het je leven gaat bepalen, dan is het mis.”

Haaien
“Ik ben met veel dingen tegelijk bezig. Geestelijk kan ik dat makkelijk aan, fysiek is het weleens pffff. Soms lijkt een rustig leven me wel vet. Maar als ik het dan paar dagen rustig heb, raak ik alweer geïrriteerd. Wat de doorslag geeft: haaien moeten altijd zwemmen. Dat vind ik een mooie metafoor. Het is een soort noodlot, muziek is de zuurstof. Het is ook echt een vak. Ik realiseer me steeds meer dat als ik iets anders zou gaan doen, dat gek zou zijn. Muziek maken zit in je.”

Wie is JB Meijers?
“Ja, dat is ook mijn levensvraag. Ik ben een muzikant, producer, dat soort dingen. Een muzikaal manusje van alles. Sleutelfiguur? Dat zal wel, weet ik veel. Ik probeer dingen te relativeren. Als je de statistieken erop nakijkt ben ik een van de grootste gitaristen van Nederland. Dat vind ik niet terecht, er zijn een aantal gitaristen heel goed. Ik ben ooit zo genoemd omdat ik een aantal prijzen heb gewonnen en platina platen heb. Bullshit waar ik dankbaar voor ben, maar het is niet waar het om gaat. Ik wil beter worden, zoeken naar het hogere. Steeds weer opnieuw.”

Mazzel
Het klopt dat ik met veel nationale en internationale bekendheden heb gewerkt, zoals De Dijk, The Bluebirds, Bløf en Mercury Rev. Ook voor Jan Smit schreef ik een song. Die vraagt dan: ‘Heb je nog liedjes?’ Maar ik denk ook: ik heb ontzettend veel mazzel gehad. Ik kan enthousiast worden. Dan vraagt iemand: ‘Heb je zin om dit of dat te doen?’ Dat heb ik altijd wel. Het is heel vet om met mensen te werken die dezelfde passie hebben. Ik kan zingen, speel gitaar, andere snaar- en toetsinstrumenten en drums. Ik heb er handigheid in, zoals mensen dat met auto’s kunnen hebben. Gitaar vind ik het fijnst, dat is mijn spreekbuis.”

Fietsen
“Ik fiets vaak door Oost, als ik naar de studio’s in Hilversum ga. Als ik lui ben pak ik de elektrische, als ik wil zweten de racefiets. Het is hoe dan ook sneller dan met de auto, dat heb ik proefondervindelijk vastgesteld. Ik ben gaan fietsen omdat ik gek van de auto werd. Om de stad uit te komen ben je al veertig minuten verder. Bovendien, dan zit ik de hele dag op mijn reet. Ik hou van sport, dus ik dacht: als ik de fiets pak heb ik dat meteen gedaan. Intussen heb ik er plezier in gekregen. Mijn record is vijfendertig minuten. No way dat ik ooit nog met de auto ga.”

Steve Bikoplein
“Eindelijk weer thuis. Ik heb op de Pretoriusstraat gewoond hier vlakbij, een vriend woonde aan dit plein. Het was in de jaren negentig, ik heb er mooie herinneringen aan. Oost wordt steeds leuker. Het centrum is intussen enorm aan het gentrificeren, overal verdwijnen de visboer en de kaasboer. Hier heb je al die winkeltjes nog. Amsterdam is nog steeds een fijne stad, hoor. Hoe meer ik reis, hoe meer ik erachter kom dat het een van de leukste steden ter wereld is om in te wonen.”

JB Meijers werkt op dit moment aan een nieuwe plaat met Ilse DeLange, is bezig met een soloplaat waarmee hij de theaters in gaat, en neemt een plaat op met Barry Hay van Golden Earring. Deze maand toert hij de wereld over met Mercury Rev.

Meer interviews in De Jas.