Mijn fiets en ik

‘Ik fiets 300 tot 400 kilometer per week’

Een dag niet gefietst is een dag niet geleefd. Zo luidt die spreuk natuurlijk niet, maar zou voor Odette Oostindiën gemaakt kunnen zijn. Haar werk en vrije tijd besteedt ze aan fietsen. “Ik wil heel graag heel veel fietsen. Het is een reset, alles is weg. “

Odette is eigenaresse van QicQ, de Stromer concept store in het Westerpark. Je kunt er met name highspeed e-bikes kopen en leasen. Overtuigd: “Want een highspeed e-bike is ideaal voor woon-werkverkeer of andere net iets langere afstanden. Je kunt ‘m als gewone fiets gebruiken of er net zo hard mee gaan als op een scooter. Door al die functionaliteiten heb je een grote actieradius.”

Het is bovendien een duurzaam product. “De highspeed e-bike kan vaak de auto vervangen.” Ga maar na. “Mensen wonen gemiddeld 20 kilometer van hun werk. Drie procent daarvan pakt nu maar de fiets. Highspeed e-bikes veranderen dat cijfer rap. Je bent er meestal sneller mee op je bestemming.” Het is daarom jammer, mijmert ze, dat regelgeving achterblijft. “Dat houdt verdere innovatie tegen.”

“Hier in de drukke binnenstad moet je niet hard willen rijden. Maar ik rij bijvoorbeeld vanuit Heemstede via Haarlem en weidse paden door het groen naar het Westerpark. Op veel stukken kom ik geen mens tegen. Dan kan je wel tempo maken. Wat is daar gevaarlijk aan?” Maak daarom regels voor snelheidsbeperking op bepaalde plekken, wil ze maar zeggen.

Als ze dan een keer dag niet heeft kunnen fietsen? Dan dus, klikt Odette haar racefiets thuis op de Kick’r, met een mooie route op de app en iets spannends op de tv. “Want binnen is het stuk saaier dan buiten.”

Ring-Ring is een leuk initiatief, echt een stimulans voor mensen, zegt ze nog. En neemt dan afscheid, want er is werk te verzetten. Ze draait zich ineens – trots – toch nog een keertje om. “Mensen die twijfelen zijn van harte welkom een keer een proefrit te komen maken!”

Naam: Odette Oostindiën (50)
Beroep: eigenaresse QicQ
Route: Heemstede-Westerpark
Afstand: 23 kilometer in 40 minuten
Fiets: Stromer ST2, highspeed e-bike.

Ring-Ring is de community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen. Zie www.ring-ring.nu.

Lees hier meer fietsportretten, zoals ‘Hakken in de tas en fietsen maar’.