De Jas

‘Ik ben niet bedreigend’

Chris Bajema (45) scharrelt door Oost als Man met de microfoon. Hij is een podcastpionier, met zijn oranje bus altijd op zoek naar mooie verhalen. Hij woont met zijn vriendin Paulien Cornelisse, hun zoontje en zijn puberzoons in Watergraafsmeer. “Oost heeft alles, behalve een pierenbadje.”

Watergraafsmeer
“Daar woon ik. Het is net een dorpje. In 1991 kwam ik in Amsterdam, om Nederlands te studeren. Via West ben ik uiteindelijk, via de Pijp, in Oost beland. Toen ik nog in West woonde vond ik Oost heel ver weg. Het blijkt in de praktijk wel mee te vallen. Oost is een geweldig stadsdeel.”

Podcastpionier
“Ik maak documentaires en hoorspelen voor de radio. Maar daar is niet veel ruimte voor in Hilversum. In de VS was de podcast een succes aan het worden, het lukte mensen om ervan te leven. Ik dacht: misschien lukt het mij ook wel. In december 2015 had ik mijn eerste aflevering. Ik ben een pionier op dat gebied, de eerste die het serieus probeerde, los van een omroep. Het is zo fijn omdat het slow radio is. En je kunt zelf beslissen waar en wanneer je luistert. Ik doe dat bijvoorbeeld als ik stofzuig, tijdens het koken of in de auto.”

Man met de microfoon
“Een maandelijks programma over mijn eigen buurt, maar ik laat alle verwijzingen naar Oost weg. Zodat iedereen zich erin kan verplaatsen. Ik ben nu voor het derde seizoen met de oranje bus op pad, op zoek naar verhalen. Elke aflevering speelt zich af rond een thema, dat moet ik ontdekken. Mensen werken over het algemeen graag mee. De druk ligt laag, ik heb geen camera en ben niet bedreigend. In Oost zit alles: Watergraafsmeer, Indische Buurt, zelfs IJburg, al is het daar moeilijk verhalen vinden. Bij het Javaplein is het altijd goed, daar heb je met de Javastraat en de zijstraatjes de ideale mix van mensen. Betondorp vind ik ook heel leuk, met de oude en nieuwe bewoners. Ik voorspel dat De Brink, als daar een goed grand café komt, een gouden plek wordt waar mensen wel heen willen fietsen.”

Computers weggeven
Ik hou ervan om in mijn eentje te werken. Ik heb geen vast patroon, probeer in eerste instantie een aardig iemand te vinden. Soms ga ik weer naar huis, dan lukt het niet. Maar ik weet dat het uiteindelijk goed komt. De verhalen zijn nooit op. Wat grappig is: bij NPO Radio 1 – 65+-publiek – krijg ik nooit een reactie. Sinds ik podcasts maak krijg ik juist enorm veel reacties, vooral van jonge mensen. Zo was er een verhaal van de sympathieke eigenaar van de ComputerDokter, hier om de hoek op de Linnaeusstraat, die wel eens iets voor minder doet als iemand het niet kan betalen. Kreeg ik naderhand allemaal berichten van mensen die hun computer wilden doneren.”

Paulien Cornelisse
“Zij wordt herkend op straat, maar ik zie dat niet eens meer. Paulien werkt ook vanuit huis, dat gaat goed samen. Ze luistert mee of het verhaal begrijpelijk is. Ik noem haar de eindredacteur. Ze schrijft ook elke maand een telefoondialoog voor de podcast. Want er zijn daarin ook bijna echte verhalen, met bijdragen van bekende buurtgenoten als Diederik Ebbinge en Marcel Hensema. En van Leopold Witte, hij is fan van de podcast.”

Oostpoort
“Het is bon ton geworden om erop af te geven. Maar ik vind het wel leuk eigenlijk. Je kunt hier prima boodschappen doen. Moet je kijken, de kade met die terrassen. Ik zie wel eens airbnb’ers aan komen lopen, die kijken hun ogen uit hoor. ‘O wat is het hier leuk’.”

Alternatieve Elfstedentocht
“Heb ik ooit aan meegedaan, op de Weissensee. Een van de trainers op de Jaap Edenbaan dacht destijds dat het me nooit zou lukken. Maar het lukte wel. Sindsdien zegt hij tegen anderen: als díe man het kan, kan jij het ook. Zodra de baan opengaat ga ik weer in training, want in januari doe ik weer mee, met vier vrienden. Intussen ben ik begonnen met hardlopen. Een van m’n vaste routes is een rondje Flevopark-Amsterdam-Rijnkanaal. Tijdens het hardlopen luister ik geen podcast, ook geen muziek. Juist niet.”

Pierenbad
“Het Flevopark is supermooi. Het is het park van de toekomst, rustig en groen. Maar wat er moet komen is een pierenbadje. Dat is er niet, nergens in de buurt.”

Vanaf oktober verschijnt er weer elke maand een aflevering van Man met de microfoon, zes in totaal. Ze zijn te beluisteren via internet en app. manmetdemicrofoon.nl.

Meer De Jas.