De Jas

‘Ik ben mijn postcodegebied nooit uit geweest’

Jim Jansen (48) is hoofdredacteur van populair-wetenschappelijk tijdschrift New Scientist. Recent publiceerde hij het boek Eureka! Topwetenschappers over hun belangrijkste moment van inzicht. Ook staat hij – net als zijn broer Dolf – graag op het podium. Hij woont al zijn hele leven in Oost. 

In de Coffee Company aan de Middenweg zet hij zijn eigen no waste-koffiebeker op tafel. Achter de bar weten ze precies wat hij daarin wil hebben: een cappuccino met magere melk. “Twee koppen per dag, is veertien per week, en dat flikker je allemaal weg…” zegt hij, met de beker in zijn hand. “Als je kinderen hebt, ga je wel stilstaan bij dat soort dingen.”

Jim Jansen noemt deze Coffee Company ‘het dorpshuis van Oost’: “Ik weet nog dat je hier mocht roken. Toen onze dochter net was geboren was dat nog zo en gingen wij gewoon binnen zitten! Dat zou je nu toch niet meer kunnen verzinnen.”

Je komt hier vaak? 
“Ik heb best een druk bestaan, maar ik ga hier in m’n eentje even een krantje lezen, werken of ik houd er een interviewtje. Drie keer per week trek ik baantjes in het Sportfondsenbad. Dan haal ik om acht uur hier koffie, om daarna op de trein te stappen naar de redactie in Utrecht. Na het zwemmen voel ik me extreem lekker. Tijdens het zwemmen word je niet gebeld en niet aangesproken… In de zomer zwemmen mijn vrouw en ik in de vaart bij Café De Omval, met een pak aan en een boei om. Zij doet aan triatlons, dus ik zie dan langzaam die boei uit het zicht verdwijnen.”

Je woont al je hele leven in Oost? 
“Klopt, ik ben mijn postcodegebied nooit uit geweest. Ik ben hier in het OLVG geboren en heb daarna twintig jaar op het Linnaeushof gewoond. Mijn ouders waren gelukkig getrouwd. Ik ben de jongste van vier, ik heb drie broers. Onze school zat in de straat en wij waren altijd buiten. Het voetbalstadion, waar Cruyff, Van Basten en Kieft speelden, was aan het eind van de Middenweg. Daar liep ik naartoe. Ik heb dertien jaar als zaterdaghulp bij de Hema gewerkt. Met mijn vrouw heb ik tien jaar op de Ringdijk gewoond en nu sinds 3,5 jaar in Amsteldorp. Ik ben graag in Oost, ik denk dat ik er nooit wegga.”

Wat vind je leuk aan deze buurt? 
“Ik vind de Middenweg heel leuk. Bij Café MOJO kijk ik voetbal als Ajax speelt, mijn boeken koop ik bij Linnaeus Boekhandel en Park Frankendael is mooi. Bij Brouwerij ’t IJ kom ik sinds het open is, al 25 jaar. Daar hebben ze heel lekker bier. Ik ben een enorme bierliefhebber. Ik ga daar vaak wat drinken – echt om het proeven van bier – en dan om acht uur naar huis. Het was één van de eerste plekken die ik mijn vrouw liet zien, zij is Zwitserse.”

Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt aan Oost? 
“Daar moet ik echt over nadenken…”

Is Oost erg veranderd? 
“Het is nu veel multicultureler, er zijn andere winkels gekomen. Ik heb een heel goed geheugen, dus ik weet nog dat dit eerst een bakker was en daarvoor zat hier een reisbureau.”

Je schreef het boek ‘Eureka!’ met interviews met wetenschappers.
“In het AD heb ik een vaste rubriek, Eureka, waarvoor ik elke week een wetenschapper interview. De wetenschap intrigeert me in hoge mate. Elke week kan ik iemand interviewen over grote ontdekkingen, dat vind ik leuk. Wetenschappers zoeken altijd naar antwoord op grote vragen. Ze willen een bepaalde ontdekking doen. Soms zijn ze binnen een paar jaar zover, soms zijn ze er dertig of veertig jaar mee bezig. Dat ik daarover kan schrijven is een groot voorrecht.”

Wat zijn de opvallendste interviews die je hebt gehouden? 
“De onderwerpen lopen uiteen. Heino Falcke maakte de eerste foto van een zwart gat. Einstein had al voorspeld dat dat kon, maar zei dat we daarvoor nooit de goede apparatuur zouden hebben. Een ander interview was met Eline Möller. Zij heeft een simpel wiegje ontworpen voor huilbaby’s. Hoe raak je geïnspireerd, is de kernvraag van de rubriek. Ik geloof dat dat veel eerder gebeurt in ontspanning – met vrienden in het café, zwemmend of wandelend met de kinderen, dan tijdens een dure brainstormsessie met een ingehuurd bureau.”

Net als je broer Dolf Jansen houd je van op het podium staan…
“Voor de wetenschap probeer ik steeds een ander medium te vinden. De ene keer schrijf ik erover, dan twitter ik erover, dan praat ik erover op tv, radio of op het toneel. Ik vind het belangrijk dat mensen weten wat er speelt. Al tien jaar organiseer ik het Gala van de Wetenschap, en korter ook het Gala van de Sterrenkunde en van de Biodiversiteit. Gisteren heb ik trouwens hier om de hoek op de Ringdijk nog een singer-songwriteravond gepresenteerd, The Naked Stage, een nieuwe muziekavond die zich afspeelt in huiskamers.”

Foto: Jim Jansen in de Coffee Company aan de Middenweg, die hij ‘het dorpshuis van Oost’ noemt: “Ik weet nog dat je hier mocht roken.”

Lees ook onder anderen Ferry Doedens, Van Dik Hout en Tatum Dagelet in De Jas.