De Jas

‘Ik ben blij met mijn Javastraatje’

Hiske Versprille schrijft restaurantrecensies voor de Volkskrant. Eerder maakte ze die voor Het Parool. Ze woont op de Zeeburgerdijk, vlak bij het Flevopark.

Culinair recensent Hiske Versprille (37) zit in haar tuin in de zon aan het ontbijt. Het is maandagochtend elf uur en ze is net terug van het sporten. Samen met haar vriend en haar twee kinderen (3 en 4) woont ze aan de Zeeburgerdijk.

Goed zeg dat je net al hebt gesport…
“Ik was eigenlijk nooit zo sportief, maar sinds ik restaurantrecensies schrijf, wil ik wel iets doen, anders word je heel snel dik. Eerst deed ik aan hardlopen en yoga, maar dat vond ik moeilijk vol te houden. Sinds een jaar ben ik helemaal verslingerd aan CrossFit, een mengeling van cardio, gymnastiek en gewichtheffen. Dat doe ik vier à vijf keer per week hierachter bij CrossFit Zeeburg op het Cruquiuseiland.”

Hoe vind je Oost?
“Ik ga de wijk bijna niet uit. Ik ben dol op de Indische Buurt. Hiervoor woonden we in de Borneostraat en ik was heel blij dat ik vanaf deze plek nog steeds naar mijn Javastraatje kan. De kinderen gaan in het Oostelijk Havengebied naar school en de peuterspeelzaal. Het Flevopark is om de hoek, ’s zomers zwemmen we in het Flevoparkbad of in het Nieuwe Diep.”

Waarom ben je zo dol op de Javastraat?
“Er zitten goede groenteboeren, slagers en kruideniers, zoals Lale Kasabi, Atlas enEfe.Tigris en Eufraat heeft hele mooie producten. Zij hebben een nieuw gedeelte met een fantastische bar waar allerlei Syrische happen worden verkocht, zoals falafel en kipshoarma. Bij El Pescado verkopen ze Middellandse Zee-vis die elke week in Parijs wordt gehaald. Je kunt daar vis aanwijzen die ze ter plekke voor je grillen, frituren of bakken op de plancha. Dat doen wij vaak met Koningsdag met een groep vrienden. Met de kinderen gaan we naar de Blitskikker, dat is te gek. Het is een café en kinderkapper in één. De kinderen kunnen daar lekker rellen zonder dat ze mensen lastigvallen.”

Waar haal je verder je boodschappen?
“Voor brood ga ik naar De bakker van Oost op de Sumatrastraat. Zij hebben heel goed zuurdesem met rogge. Maar ik bak ook vaak zelf brood. Verder ben ik groot fan van de Lidl. Zij hebben een goede biologische lijn. Naar de Albert Heijn ga ik nooit, dat vind ik vreselijk. Die op de Molukkenstraat is de zesde cirkel van de hel. Het is er superdruk, een teringzooi en de mensen die er werken zijn chagrijnig.”

Zijn er nog meer dingen die je minder leuk vindt aan Oost?
“Ik ben hier eigenlijk heel tevreden… De brommers zijn van het fietspad af, dus daar kan ik ook niet meer over klagen. Wat ik wel heel stom vind, is dat de entreeprijs voor het Flevoparkbad omhoog is gegaan, is verdubbeld. Ik hoorde dat er zelfs plannen zijn om er een tramremise van te maken. Terwijl het zo’n bijzondere plek is, heel groen, en in de zomer komt de hele buurt er bij elkaar. Zo’n groot buurtzwembad krijg je nooit meer terug.”

Hoe ben je eigenlijk recensent geworden?
“Ik heb een bijzonder carrièreverloop. Tijdens de middelbare school werkte ik al in restaurants en cafés, en dat bleef ik doen tijdens mijn studie. Het begon met het wassen van de sla, maar langzaam klom ik op tot kok. Ik werkte bij een uitspanning in de duinen, die door de goede chef een Michelinster kreeg. Daar heb ik heel veel geleerd. Later werkte ik bij Toscanini in de keuken en bij Wilde Zwijnen. Schrijven vond ik ook leuk. Na de postdoc Journalistiek in Rotterdam kwam ik terecht bij Het Parool, waarvoor ik veel over culinaire zaken ging schrijven. Achteraf vind ik het zo gaaf dat ze mij de kans hebben gegeven om Johannes van Dam op te volgen.”

Nu schrijf je restaurantrecensies voor de Volkskrant. Hoe vaak ga je uit eten en met wie?
“Ik eet eens per week ergens in het land. Dat doe ik altijd met dezelfde persoon, Joosje. Zij was de beste vriendin van Johannes van Dam en is de beste culinair eindredacteur van Nederland. De hoofdredacteur heeft ons ooit aan elkaar gekoppeld. Komende donderdag gaan we naar een restaurant in Noord-Limburg. Ik ga altijd met het openbaar vervoer. Een auto heb ik niet, dat vind ik duur en niet nodig.”

Wat zijn je favoriete restaurants in Oost?
“Ik ga eigenlijk niet meer zo vaak uit eten als het niet voor mijn werk is. Maar op de Javastraat zitten fantastische grillrestaurants. Ook ga ik graag naar Rijsel. Het eten is eenvoudig, maar altijd supergoed bereid. De wijn is lekker en de plek is fijn. Of ik ga naar Le Hollandais, dat ligt iets buiten Oost, aan de Amsteldijk. Ook ben ik dol op snackbar Eiburgh,net over de brug op Zeeburgereiland: een ouderwetse cafetaria waar een grote hond rondloopt en waar een Belgische ex-commando de hele dag friet zit te snijden.”