IJburg Foto Film Festival

Parade van Foto en Film

(Bekijk hier het programma

Legendarische foto van Ben van Meerendonk
Van 25 mei tot en met 3 juni vindt op Haveneiland het IJburg Foto Film Festival (IJFFF) plaats. De basis van deze tiendaagse beeldkunstenaarsparade is het werk van beroemde fotografen en cineasten, die op IJburg een straatnaambordje kregen. Maar ook hedendaagse beeldkunstenaars worden getoond. IJFFF keert om het jaar terug.

Initiatiefnemers Kristen Denkers en Jeroen van Kemenade bedachten voor dit jaar het thema LIKE YOU. “Zoals jij ben ik. I like you. We like you! Door deze bril willen wij het werk van de oude meesters laten zien, de programmering kleuren en het publiek inspireren.” In het geïmproviseerde hoofdkwartier aan de Diemerparklaan 71 zetten zij tot aan de aftrap op 25 mei met een aantal vrijwillige liefhebbers het festival op poten.

Wat nu is hoofdkwartier is, is straks het festivalhart. De industrieel rauwe ruimte is dan de plek waar het programma en alle informatie te krijgen is, waar je kaartjes voor de bios koopt en waar onder nog veel meer foto-, filmavonden en lezingen plaats vinden. Ook is het de plek om na te praten, over het geziene en beleefde.

Het foto- en filmmateriaal van de straatnaamhouders wordt gepresenteerd in de straten zelf, achter de ruiten van bewoners. Organisatoren komen dit binnenkort vragen, kijk dus niet gek op als er bij je wordt aangebeld. De expositie komt zo kriskras over Haveneiland te hangen; een uitgestippelde route leidt je er langs.

Bewoners die (professioneel) met beeld bezig zijn, dus mooie foto’s of films in huis hebben, zijn van harte uitgenodigd zich te melden. Een speciale ruimte wordt ingericht met werken van hen.

Solar cinema, Instragram Walk
Op drie avonden tijdens het festival kunnen bezoekers een film zien van een vergeten meester die geen straatnaambordje op IJburg kreeg. De films worden vertoond in een openluchtbioscoop in het Theo van Goghpark. Op tweede Pinksterdag is er een speciale Instragram wandeling. Kijk verder op deze pagina wat dat precies is.

Tijdens de opening van het festival op 25 mei wordt een blijvend aandenken aan een van naam gevende grootmeesters onthuld. Dan gaat IJFFF los. Kristen: “We hopen dat het een Parade-achtig festival wordt, voor liefhebbers en kenners, en waar je ook gezelligheid kunt vinden”

Meer informatie en aanmelden: www.ijfff.nl. Op 24 mei staat het programma in de Brug.

Lees hier de biografieën – door Douwe Sluiter speciaal geschreven voor de Brug – van Ben van Meerendonk, Ed van der Elsken en Cas Oorthuys. Zij zullen onder veel anderen op het festival belicht worden.