De Jas

‘Ik hou het allermeest van de natuur’

Merel Westrik (38) is nieuwslezer bij RTL Nieuws. Ze groeide op tussen de weilanden in de Zaanstreek, waar ze onbekommerd rond kon struinen. Bij de Amsterdamse stadszender AT5 ontmoette ze stadsecoloog Martin Melchers. Een vriendschap ontstond, met een gezamenlijk bedrijfje, veel goor eten en een bekroonde natuurfilm tot gevolg. “Als we zitten te wachten, nemen we de hele wereld door.”

Oost
“Mijn eerste huis stond er, anti-kraak via mijn tante. Piepklein, vijftien vierkante meter. Vanuit mijn bed rolde ik zo de kast in, in de winter stonden er ijsbloemen op het raam. Maar wat was het er leuk. Ik kwam veel in East of Eden, nu Louie Louie, aan het begin van de Linnaeusstraat. Oost is een fijn, goed gelukt stadsdeel. Er is een mooie mix van van alles en nog wat. Het heeft iets internationaals in iets dorps. Dat vind ik heel sterk.”

Martin Melchers
“Ik kom er nog steeds veel, want ik ben een halve kostganger bij Martin. Het is vooral gezellig, maar we noemen het wel een vergadering. We hebben een bedrijfje samen, voor onze filmprojecten. Sinds ik hem een jaar of tien geleden ontmoette bij AT5 waar ik toen werkte, zijn we vrienden.” Martin, die bij het interview is omdat ze erna een afspraak hebben bij hun cijfermannetje: “Iedereen wil met Merel de bosjes in zeg ik altijd, maar met mij doet ze het vrijwillig.” Merel: “Als we een nest gaan filmen zetten we een cameraatje neer en verschansen we ons achter een heuveltje. Als we zo zitten te wachten, nemen we de hele wereld door. Het leven, de liefde, de dood, alles.”

Goor eten
“Als we filmen, we maken er altijd grapjes over, eten we alleen maar goor. Dan gaan we naar hamburgertenten, eten we broodjes kroket, zitten we op van die gekke plekken. Nou ja, we noemen het vies, maar de allerbeste hamburger eet je gewoon bij de pont bij Nauerna, bij het Noordzeekanaal. Dat is een beroemde tent, dan zit je helemaal onder de saus.”

Amsterdam Wildlife
“Onze film draait nu twee jaar in Eye.” Martin, weer even vanaf de achtergrond: “Dat is nog nooit vertoond. We hebben voor Amsterdam Wildlife kortgeleden de Kristallen Film ontvangen, een prijs voor 10.000 bezoekers. Nu zijn het er al 11.000, we zijn de langst draaiende film in Eye ooit.” Merel: “Amsterdammers zien er iets charmants in. De film is heel pretentieloos. Het is klein, fijn, er is geen bombastische muziek, en het is grappig.”

Geheim project
“In Amsterdam is er nog steeds genoeg natuur. Afgelopen voorjaar hebben we – in het diepste geheim – zes zelfgebouwde nesten opgehangen, vlak buiten de stad, bedoeld voor ransuilen. Die bouwen zelf geen nesten, ze gebruiken oude schuren of die van andere vogels. En hopelijk nu ook die van ons. Dat is mooi materiaal voor het vervolg. Maar we hebben nog veel meer ideeën. En het plan – daar kunnen we nog van afwijken want we zijn een hele flexibele onderneming – om als Martin 75 wordt, die vervolgfilm af te hebben.”

Onbekommerd
“Bij RTL Nieuws op het mediapark zit ik gewoon in een kantoor, achter een computer en in de studio. Ik kan er de hele dag echt helemaal mezelf zijn, ik hou van de journalistiek, ik hou écht van het nieuws. Maar ik vind het wel heel erg prettig dat ik de dagen erna als ik vrij ben gewoon buiten kan lopen, buiten kan spelen. Ik heb dat nodig. Ik ben een plattelandsmeisje, opgegroeid in de weilanden bij Westzaan. Daar heb ik altijd een soort verlangen naar. Ik hou van voorjaarsveldjes met leeuweriken en nesten zoeken. Dat komt echt uit mijn jeugd, toen vond ik het ook al zalig. Ik associeer het met die tijd, dat je onbekommerd bent en de dagen eindeloos lijken. Als ik nu buiten loop, komt dat gevoel terug. Dan springt er een kieviet op, vind je z’n nest, daar word ik blij van. Dat is onverwacht goed nieuws, zegt Martin altijd. Dat je in de stad woont en ziet wat er nog meer met jou in die stad woont.”

Contrast
“Kijk, ik hou van hoge hakken, maar het liefst loop ik op rubber laarzen. Ik hou denk ik het allermeest van de natuur. Ik ben op m’n allergelukkigst als ik over een veldje achter Martin aan loop. Maar als ik iedere dag achter Martin aan zou moeten lopen, dan zou het werk worden. Juist de afwisseling maakt het zo fijn. Ik ga elke dag vol overgave naar RTL, we vertellen mensen wat er in de wereld en in Nederland gebeurt. Dat vind ik iets heel belangrijks, net zoals de films die we maken. Ik geloof dat er schoonheid zit in het contrast van beide werelden.”

Meer interviews in De Jas.