Oost in Bedrijf

‘Hier komen mensen weer op krachten’

Twee jaar geleden richtte Sharona Ceha met een aantal mensen De Kraanvogel op, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Ter nagedachtenis aan haar goede vriendin. “Zij had er behoefte aan, ik vond dat het er móest komen.” Nu wil ze het inloophuis in heel Amsterdam bekend maken. Op 14 mei is er daarom een lentewandeling, door het groen.

Ze begonnen in het clubhuis van HC Athena en verhuisden later naar het Robert Kochplantsoen in de Watergraafsmeer. Want: “Een inloophuis heeft ruimte nodig, en stilte.” Het is een plek waar je lotgenoten – “Ik zeg liever bondgenoten” – kunt ontmoeten, en waar je kunt ontspannen. De koffie staat klaar, er is ruimte voor een praatje en doordeweeks zijn er activiteiten zoals zingen, wandelen, schrijven en schilderen. Donderdag is het welnessdag en er zijn regelmatig lezingen.

Ceha is even stil. Ze denkt aan haar vriendin Veronique, die kanker had, en met wie ze het idee voor een inloophuis ontwikkelde. “Zij heeft vlak voor haar overlijden nog de naam en de kleuren van de huisstijl bedacht. Door haar heb ik de drive om hier een succes van te maken. Toen ik hoorde dat er in Rotterdam wel zeven inloophuizen zijn, en hier in Amsterdam niet één dacht ik: het moet er komen.”

Medisch gezien word je goed begeleid, maar dan ben je er nog niet. Daarvan is Ceha van overtuigd. “Mensen revitaliseren hier, komen op krachten. Bovendien: onder bondgenoten hoef je niet uit te te leggen hoe je je voelt. Het inloophuis is een plek van licht en luchtigheid.”

De Kraanvogel wordt gerund door vrijwilligers: gastvrouwen, gastheren en activiteitenbegeleiders. Extra handen zijn altijd welkom. Er is ook een vacature: coördinator vrijwilligers, een betaalde functie. Informatie via info@dekraanvogel.org.
Loop je mee?
Op 14 mei is er een wandeltocht om de naamsbekendheid van het inloophuis te vergroten. 7,5 kilometer, met een tussenstop met lunch, vanaf de dependance in het Amsterdamse Bos door het groen naar het inloophuis. Verzamelen om 10.30 uur op het Robert Kochplantsoen 19, vervoer naar het startpunt is geregeld. In het huis zijn die dag allerlei activiteiten, zoals een taartenwedstrijd, schilderen en een tentoonstelling. Zie ook Facebook/dekraanvogel.

www.dekraanvogel.org