Mijn fiets en ik

‘Het regent minder vaak dan je denkt’

“Dit is ’m, mijn fiets. Een Azor. Het schijnt dat de koninklijke familie hier ook op rijdt.” Tenminste, dat zegt de zwager van Renate, die fietsenmaker is. “Ik weet niet of het waar is maar de fiets rijdt in ieder geval uit de kunst.” Renate (42)
Beroep: indicatiesteller bij CIZ
Route: heel divers, maar twee per week naar West
Afstand: 12,5 kilometer, 50 minuten
Fiets: een Azor

“Dit is ’m, mijn fiets. Een Azor. Het schijnt dat de koninklijke familie hier ook op rijdt.” Tenminste, dat zegt de zwager van Renate, die fietsenmaker is. “Ik weet niet of het waar is maar de fiets rijdt in ieder geval uit de kunst.”

Geen gedoe
Voor haar werk moet ze veel op huisbezoek. Dat doet ze fietsend. Geen gedoe met file en parkeren. “Ik kan, nee wíl niet te laat komen.” Soms, als het heel slecht weer is, pakt ze wel eens de tram naar kantoor. Haar regenpak houdt het net geen vijftig minuten droog. “Maar het regent minder vaak dan je denkt.”

Fietsen is niet alleen maar praktisch. “Ik vind het heerlijk om na mijn werk te kunnen uitwaaien. Zouden meer mensen moeten doen. Dat is goed voor het milieu, goed voor de stad en goed voor je gezondheid.”

Omhoog kijken
Het mooie is, vindt Renate, dat je op de fiets altijd wel iets nieuws ontdekt. Zoals nieuwe weggetjes en plekjes. Maar ook gevels intrigeren haar. Je komt de gekste vormen tegen. “Mensen zouden meer omhoog moeten kijken. Je ziet daar bijzondere dingen.”

Om niet in de fietsfile te komen vertrekt ze het liefst ’s morgens vroeg, om zeven uur. “Anders zit ik met die fietsende scholieren, daar is niet door te komen.” Via de Ring-Ring-app ziet ze hoeveel kilometer ze in een week fietst. Lachend: “Mijn kinderen kijken steeds of ik al in de top tien sta. Maar zonder gekheid, Ring-Ring is een goed initiatief. Ik vind echt dat iedereen moet fietsen. De afstanden in Amsterdam vallen allemaal reuze mee.”

Ring-Ring is de nieuwe community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen.
De deelnemers (307) fietsten totaal tot nu toe 224.968 kilometer. Zie www.ring-ring.nu.
Ring-Ring fietskilometers kunnen (per 100 Fkm) bij lokale ondernemers worden ingeruild voor kortingen. Kijk hier wie er meedoen.