Oost in Bedrijf

‘Het lukt me nu om de kleine, goede dingen te zien’

Op 6 juni start er weer een serie workshops Omgaan met dementie, voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor een naaste met deze ziekte. Omdat het niet gek is als het niet altijd makkelijk gaat, en omdat het fijn is om ervaringen te delen. Een deelnemer van vorig jaar zei: “Deze workshops zijn laagdrempelig, veilig, open en positief.”

Het initiatief is een samenwerking van Dynamo en ZGAO. Tijdens vier bijeenkomsten leer je op een andere manier communiceren. Annemarie Bolder is ergotherapeut bij ZGAO en een van de trainers: “We geven handvatten: hoe ga je om met je naaste die dementie heeft? Het vraagt veel, er zijn vaak misverstanden in de communicatie. Het gedrag van de persoon die je zo goed kent, verandert. Wil je daar makkelijker mee omgaan, dan is het goed om te begrijpen wat er gebeurt.”

Femke Schuiling, die behalve coördinator van dagcentrum Kraaipan ook coördinator van het Alzheimer Café is, knikt: “Het is niet gek als het niet altijd makkelijk gaat. Dat mag je ook voelen. In de workshops zoeken we naar de positieve dingen, naar wat wél kan. Er zijn veel dingen die je kunt toepassen, het is heel praktisch. Na de workshop kun je er thuis direct mee aan de slag.”

Komend jaar worden er ook workshops georganiseerd voor mantelzorgers met een Turkse of Arabische achtergrond. Nesime Akkanat is cliëntondersteuner bij Dynamo. Als ouderenwerker heeft zij ervaring in de omgang met dementie. “Zo weet ik dat het belangrijk is om niet te vragen naar feiten. Dit soort kennis wil ik graag overbrengen. Als je net iets anders communiceert, is er vaak een beter contact.”

Vorig jaar zijn de workshops heel positief ontvangen. Dat je ervaringen kunt delen met andere mantelzorgers, bijvoorbeeld. Iemand zei: “Het is leerzaam om van anderen te horen hoe zij oplossingen vinden.” Een ander: “Ik begrijp de ziekte nu beter. Het lukt me om de kleine, goede dingen te zien.” Femke weet inmiddels: “Dit heeft echt zin. Het geeft energie, je kunt er weer tegenaan. Die herkenning in reacties, dat anderen hetzelfde hebben. Jij hebt ook weleens je dag niet. Voel je daar niet schuldig over.”

Annemarie: “Mensen met dementie kunnen iets wat wij niet kunnen, namelijk tijdreizen. Ze reizen alleen altijd terug in de tijd. Als je leert meebewegen met hun verhalen, kun je verbinding maken vanuit gevoel. Met behoud van waardigheid van de persoon met dementie.”


Data, thema’s en deelname
6 juni: Het verleden tot leven brengen, de kracht van herinneringen
20 juni: Zonder woorden, de kracht van non-verbale communicatie
27 juni: Het kan anders, hoe om te gaan met de nieuwe realiteit
4 juli: En ik? De uitdaging om goed voor jezelf te zorgen

Deelname is gratis, vooraf aanmelden is wel verplicht: fschuiling@dynamo-amsterdam.nl/ 06-38777578. De workshops vinden plaats in buurtcentrum Oosterpark, 3eOosterparkstraat 159, van 19.30–21.30 uur. www.zgao.nl/ www.dynamo-amsterdam.nl