Oost in Bedrijf

‘Het is belangrijk dat we zichtbaar zijn in de buurt’

Het dagcentrum, nu gevestigd in het Flevohuis, verhuist in maart 2019 naar de andere kant van het Kramatplantsoen, in de Flevopoort. De ruimte naast het gezondheidscentrum heeft mooie grote ramen. Buurtbewoners, familie en mantelzorgers zijn van harte welkom. “Ouderen uit Oost kunnen hier samenkomen, mensen ontmoeten, meedoen.”

De verbouwing is begonnen. Om dat te vieren loopt Regien Keurentjes, teamleider dagbesteding, met bezoekers van het dagcentrum en medewerkers de vijftig meter naar het nieuwe centrum. Ze zegt, terwijl iedereen in de nog kale ruimte staat: “Voor de buurt is het belangrijk om te weten wat hier gebeurt.” Samen met een vrijwilliger plakt ze daarom grote posters voor de ramen: ‘Hier bouwt ZGAO aan een mooi nieuw dagcentrum’.

Ze geeft het woord aan Dirk, die de bouw begeleidt. “Deze grote, lichte ruimte wordt straks ingedeeld in drie dagbestedingslokalen met alle drie een eigen keuken. Behalve dat het erg mooi wordt, zorgen we dat het hier ook huiselijk wordt, warm en behaaglijk. Met goede verlichting en mooie meubels.”

De ruimtes worden functioneel, maar zullen voelen als een woonkamer. En alle faciliteiten voor goede zorg zijn aanwezig. Keurentjes: “Mensen wonen tot op hoge leeftijd thuis en dan kan wat extra ondersteuning en gezelligheid heel prettig zijn. Dit dagcentrum is er voor hen, en het is hard nodig. Ouderen uit Oost kunnen hier samenkomen, mensen ontmoeten en dingen ondernemen. Wij merken dat bezoekers opfleuren en energie krijgen. Voor mantelzorgers is het fijn dat hun naaste een leuke dag heeft en de zorg door ons wordt overgenomen.”

Met een knik naar de grote ramen – de ruiten krijgen helder glas – vervolgt ze: “We willen in contact staan met de buurt. Hier heb je mooi uitzicht op het plein. Andersom geldt: mensen die langslopen zien wat we hier doen, en wij hopen dat ze gemakkelijk even binnen lopen. In je eigen buurt aan activiteiten meedoen die je leuk vindt, zorgt ervoor dat je de regie over je eigen leven houdt. Daar draagt het nieuwe centrum aan bij.”

Net als in het bestaande dagcentrum wordt in de nieuwe activiteitenruimte samen gegeten en gezongen, gekletst. Ook worden er creatieve dingen en spelletjes gedaan. Familie van bezoekers en mantelzorgers zijn van harte welkom. “Om te zien waar hun naaste mee bezig is. Maar zeker ook voor vragen en advies.”

Dan komt de taart op tafel, om het moment te vieren. “Op een mooi nieuw dagcentrum!”

Advertorial

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 52