Mijn fiets en ik

‘Het einde is altijd ver’

Hij fietste de meeste kilometers van alle deelnemers aan de Ring-Ringpilot. Gemiddeld meer dan honderdvijftig per week. Overal en nergens heen, voor werk en dagelijkse dingen. Altijd alles op de fiets. Maar vooral maakte hij meters – en let even op het woord – op zijn geliefde koersfiets. Op zondag, zo vroeg mogelijk, en dan gewoon maar gaan.

Jabik (51)
Beroep: creatief ondernemer
Route: linksaf of rechtsaf, net hoe de kop staat
Afstand: topper Ring-Ringklassement
Fiets: een burgerfiets en een koersfiets

Hij fietste de meeste kilometers van alle deelnemers aan de Ring-Ringpilot. Gemiddeld meer dan honderdvijftig per week. Overal en nergens heen, voor werk en dagelijkse dingen. Altijd alles op de fiets. Maar vooral maakte hij meters – en let even op het woord – op zijn geliefde koersfiets. Op zondag, zo vroeg mogelijk, en dan gewoon maar gaan. “Heerlijk even je kop leeg.”

Ja, die koersfiets. Wel een paar keer per dag denkt Jabik spontaan aan dat woord. “Wat een schitterend woord.” Gehoord van een Vlaming, op vakantie. Zíjn koersfiets is een Wilier, want hij heeft een voorkeur voor Italiaanse fietsen, al noemt hij die voorkeur meteen ook aanstellerij. “En toch is er iets mee, met de Italiaanse wielersport.” Hij droomt er even van voor zich uit, denkend aan wielerhelden als Moser en Pantani. Nuchter: “Ondertussen kijk je ook gewoon naar stickers op je fiets, die moeten toch ook mooi zijn.”

Dan z’n burgerfiets. Zo’n mooi matzwart herenrijwiel van Segijn en Van Wees uit de Watergraafsmeer. Hij likt z’n vingers er bijna bij af. Jabik doet dan ook ‘al zijn verplaatsingen’ op de fiets. “Het tempo is fijn, het sluit aan op de manier waarop ik dingen beleef. Je ziet, ruikt en hoort dingen. En je hebt kans op ontmoetingen.”

Hij peinst nog even verder. Wat is dat toch met fietsen? Het is ook zijn theorie over ruimte-ervaring. “Mensen vinden nu eenmaal: het einde is altijd ver. In je hoofd is de Duitse grens ver weg terwijl je er eigenlijk zo heen fietst. Na twee uur trappen is je kop leeg. En echt, het waait wel vaak, maar het regent bijna nooit.”

Lees hier veel meer portretten van overtuigde fietsers.
En zie www.ring-ring.nu.

De Ring-Ring top 3:
1. Jabik – 7431 Fkm
2. iPhone Alex – 4582 Fkm
3. Janine – 4536 Fkm