Column

Henk Spaan: Uit de bocht bij Landmarkt

Als ik een lijst moest maken met alles wat ik vroeger niet mocht, was dit stukje vol voordat ik het wist. Op het gevaar af voor ouwe zak te worden versleten, nu iets over dingen die kinderen tegenwoordig wél mogen. Met name in de supermarkt. Nooit meer ga ik op zaterdag naar Landmarkt. Let wel, Landmarkt is een hele fijne winkel met goeie, kakelverse spullen en extreem vriendelijk personeel. Op zaterdag is hun grootste uiting van vriendelijkheid het niet slaan van kinderen. Je ziet dat ze niets liever zouden willen, maar menig kind verlaat ongeschonden de winkel. 
Ouders, vaders vooral, laten op zaterdag hun kinderen uit bij Landmarkt. Zo slaan ze twee vliegen in één klap: ze hoeven niet naar de Efteling en ze doen nog boodschappen ook. Het meest bewonderenswaardig is nog met hoeveel overgave de vaders hun kinderen negeren. De kinderen weten uit ervaring dat ze nooit gecorrigeerd zullen worden. Dus gaan ze verstoppertje spelen achter schappen. Rennen. Schreeuwen. Diefie-met-verlos doen rond de vistoonbank. Snoep uit het snoepvak rukken. Sowieso artikelen uit het schap rukken. Aan elkaar rukken. Aan hun vaders rukken. Janken om alles. Geen broccoli lusten. Meestal heten ze Bikkel, die zoontjes, Bikkel en Hayden. 
Deze jankerd ramde van achteren een winkelwagen in mijn onderrug. Ik wilde uithalen maar er waren mensen in de buurt. Toen keek ik hem zo vuil aan dat het jochie, ik schatte het een jaar of zeven, keihard begon te huilen. ‘Bikkel, waar ben je?’ hoorde ik. ‘Papa, papa,’ krijste Bikkel. De vader kwam de hoek om, karretje vol met bier van hippe brouwers. Mannenliefde heette een van de biertjes. Wat of hier aan de hand was, wilde de mannenliefde-drinker weten. Ik zei dat Bikkel uit de bocht was gevlogen, tegen mij aan, en dat hij toen was gaan huilen. Dat er geen Max Verstappen in hem school. De vader zei dat ik niet beledigend hoefde te worden. Ik zei dat een winkel geen speeltuin was. De vader vroeg aan Bikkel of hij misschien snoep wilde. Dat hij dan wel moest stoppen met huilen.