Column

Henk Spaan: ‘Toetsenbordridder’

Martin Bosma, een pleitbezorger van het Afrikaans, de taal van Paul Kruger die een Hollandse held was in een tijd dat aan Hollandse helden weinig eisen werden gesteld op het gebied van medemenselijkheid, wil dat de Tweede Kamer alle banden met Amsterdam verbreekt. Paul Kruger, een blanke jager die menig leeuw naar de eeuwige jachtvelden wist te knallen, was immers ook tegen multiculturele samenlevingen. Hij zei tegen de zwarte bevolking van zijn vaderland Transvaal dat ze zich moesten aanpassen aan zijn, de Boerencultuur, of ophoepelen. 
Ik vind dat wel aandoenlijk, zo’n studeerkamergeleerde, ook wel toetsenbordridder genoemd, die zich identificeert met een stoere Hollandsche Boer, een leeuwenjager die alle vogels in de rimboe kon nafluiten. Bosma haat Amsterdam, want er bestaan Amsterdamse instellingen die op de trommel van diversiteit slaan en dat deed Paul Kruger ook niet. Veel homo’s ook in Amsterdam, die zag je in Transvaal niet. Daar zorgde de gereformeerde Kruger wel voor. Die sprak Afrikaans, een volgens Bosma schitterende taal die het Xhosa, met dat ingewikkelde keelklikken, naar de vergetelheid wilde duwen. Ook dacht Paul Kruger dat de aarde plat was, een theorie die we op termijn uit PVV-monden zullen kunnen horen. 
Intussen maakt vriend Wilders zich druk om het verdwijnen van een Efteling-attractie, Monsieur Cannibale. Men zit in een kookpot waarboven een zwarte meneer presideert met dikke rode lippen, oorringen en een lepel door zijn neus of mond, typisch van die afbeeldingen waar Wilders en Bosma om moeten gieren. De Brabo’s van de Efteling hebben deze attractie sinds 1988 getolereerd, totdat buitenlandse media als de Wall Street Journal er lucht van kregen. Daar had je die als Zwarte Piet verklede en geschminkte Nederlanders weer die het Afrikaans propageerden en die zichzelf in de kookpotten van een grote, zwarte kannibaal door een pretpark lieten zwieren.
Wilders: ‘Monsieur Cannibale moet blijven.’ 
Het wachten is nu op een snel privébezoek van de Hongaarse premier Orbán aan zijn vriend Wilders die hem nog net een ritje in Monsieur Cannibale kan aanbieden.
‘Geen homo’s hier?’ vraagt Orbán, bezorgd om zich heen kijkend.
‘Nul homo’s, alleen kannibalen. Die lusten geen homo’s,’ aldus Wilders.