Column

Henk Spaan: ‘Onmisbaar’

Door onduidelijkheid in een brief van Hugo de Jonge worden nu ook kantoorbediendes in ziekenhuizen met voorrang ingeënt tegen corona. Als Hugo de Jonge zich zou bemoeien met een tewaterlating, sloeg het schip al om terwijl het nog van de door Hugo onzorgvuldig ingezeepte helling gleed.
Ik volg de eisen om voorrang bij het vaccineren op de voet. Ik zou graag voorrang bepleiten voor demonstranten tegen windturbines op het Buiten IJ. Op die plas kijk ik uit en ik zag mijn uitzicht niet graag bedorven worden.
Ook bepleit ik vaccinatie-voorrang voor Nous Mazraoui, Tadic, Onana en Gravenberch, terwijl Labyad wat mij betreft keurig op zijn beurt moet wachten. 
Mag onze werkster alvast worden gevaccineerd? Het begint hier in huis nogal te vervuilen met zilvervisjes, resten kattenkots, ramen zo ondoorzichtig dat het Buiten IJ steeds vager wordt – als er windturbines stonden, zag ik ze niet eens – spinnenwebben in alle hoeken, pluizen in de slaapkamer, ongestreken hemden, pannen die nooit meer schoon zullen worden, stof op mijn toetsenbord maar daar mag ze niet aankomen en modder onder mijn voetbalschoenen. Oké, die zit er al een jaar of veertig maar toch.
Ik vind het jammer dat de onduidelijkheden in de brief van Hugo de Jonge niet worden benoemd. Waarschijnlijk zijn ze zwartgelakt, zoals alles wat een Nederlandse bestuurder zou kunnen compromitteren wordt zwartgelakt door speciaal daarvoor opgeleide ambtenaren. Dat noemen we de Rutte-doctrine. Rutte laat nooit een vergadering waaraan hij deelneemt notuleren om te voorkomen dat er later dingen moeten worden zwartgelakt. Hier komt de uitdrukking ‘lak aan alles hebben’ vandaan. 
Intussen zijn de overheidsdocumenten-zwartlakkers met voorrang gevaccineerd en daarna weggevoerd naar geheime plekken.
Zelf wil ik ook graag met voorrang worden gevaccineerd, wat de vraag oproept of ik onmisbaar ben. Nou ja, zeg. Vraag het aan mijn vrouw en mijn dochter maar niet aan mij. 
Is Hugo de Jonge onmisbaar? Is er wat de aanwezigheid van De Jonge betreft sprake van onontbeerlijkheid?
Ik vind de trambestuurders van lijn 26 onmisbaarder dan Hugo de Jonge. Stel je voor dat zij niet meer reden, dan konden we nooit meer van dit eiland af.