Column

Henk Spaan: ‘In Noord zitten de spekkopers’

De tijd dat we ‘Noord gestoord’ zeiden, ligt achter ons. Noord heeft het goed bekeken. Laatst las ik dat de huizenprijzen in Noord het hoogste zijn van de stad. Wij dachten Herengracht, Van Breestraat, Cornelis Schuyt, Apollolaan, maar nee hoor: in Noord zitten de spekkopers. Elfduizend euro per meter moet je hier en daar betalen voor een woonstee in Noord. Nescio had het niet kunnen bevroeden. 
Zelf wandel ik graag naar Noord, via de Schellingwouderbrug om naar de schepen te kijken en de wind te voelen in je haar. Als er een driemaster aanvaart stop ik zelfs even. Dat moet ook wel want dan gaat de brug open. 
Aan de overkant wandelen we over het dijkje langs de woonboten in de richting van Durgerdam. Het dorp valt op door de smetteloos geverfde deuren en ramen. ‘Ze hebben zoveel overwaarde dat ze om de twee jaar hun huizen kunnen laten schilderen,’ zeg ik tegen mijn vrouw. In de richting van het voetbalveld, slaan we meestal linksaf naar DRC, de oude club van Co Adriaanse. Via het parkeerterrein kun je het weiland in waar het stikt van de zeldzame vogels, althans ik ken ze niet. 
Deze keer liepen we langs een pand waar hard werd gewerkt. Het liep tegen het einde van de winter. ‘Het lijkt wel alsof ze hier een hotel bouwen,’ zei mijn vrouw. Ik zei een man gedag die ik vaag meende te kennen uit de Amsterdamse horeca. Halverwege het gebouw tilden ze een matras naar binnen. We liepen door het weiland met zijn houten loopbruggen tegen natte poten terug naar de brug.
Een aantal weken later las mijn vrouw de Financial Times, zoals elke zaterdag.
‘Moet je nou eens kijken,’ zei ze. Ze liet me foto’s zien van Durgerdam, het Markermeer en van de hotelkamers in dat pand waar ze nog onlangs aan het zwoegen waren.
Er stond een bespreking in van het restaurant ‘De Mark’ dat behoorde tot dit project, waaraan de Engelse krant een hele pagina had gewijd. Ze waren enthousiast over de gestoofde kalfswangen en het mosterdijs. Ik reserveerde onmiddellijk voor drie weken later. Het eten was heel goed. 
Ik zit nu met een raadsel: hoe is het mogelijk dat er nog niets in de Nederlandse pers heeft gestaan over deze uitspanning en dat de Engelsen er alles van weten? Noord gestoord.