Column

Henk Spaan: Groene zeep

Onze werkster is een paar weken naar haar land van herkomst om een ziek familielid bij te staan. Herstel: de mevrouw die bij ons regelmatig schoonmaakt, is naar Colombia om haar stervende broer te helpen.
Dus moest ik van mijn vrouw, die in het buitenland verblijft, de keukenvloer dweilen.
‘Hoe?’ vroeg ik.
‘In het berghok staat een turquoise-kleurige emmer met zo’n rekje erin om de dweil uit te wringen. De dweil is een ragebol-achtige constructie onder aan een grijze stok. Dat is een mop. Je vindt de mop nabij de turquoise-kleurige emmer,’ zei ze. 
‘Welk schoonmaakmiddel moet ik gebruiken?’
‘Zeep.’
Ik zag geen zeep. Wel een gele fles waarop ‘vloeibare groene zeep’ stond. 
‘Bedoel je die vloeibare groene zeep?’ appte ik.
Ik kreeg een emoji van applaudisserende handjes terug.
Vroeger hadden wij groene zeep thuis. We moesten onze mond ermee spoelen als we een lelijk woord hadden gezegd. Het was ontzettend vies. Je liet het allemaal maar over je heen komen. Nu zouden we de kindertelefoon hebben gebeld. Ik ken trouwens iemand die in de problemen kwam nadat zijn dochter de kindertelefoon had gebeld met leugens. Dat is voor een volgend stukje. 
Omdat ik me op dit soort opdrachten intens voorbereid, sommige mensen zouden het ‘overdreven’ noemen, keek ik op Google wat men me aanried. Bij groene zeep koud water gebruiken, géén heet water. Vroeger, toen groene zeep nog Sunlight-zeep heette, spreek uit zunligt, was er heet water nodig om een stuk van het blok groene zeep vloeibaar te maken. Sindsdien denken mensen dat je moet schoonmaken met heet water, wat niet waar is. Lauw tot koud water is beter. 
Ik deed twee doppen vloeibare zeep in de turquoise-kleurige emmer en wilde hem vullen in de gootsteen. Dat lukte niet door de vorm van de kraan en de hoogte van de emmer. Goede raad was duur. Mijn vrouw durfde ik niet meer lastig te vallen. Dit probleem moest ik helemaal zelf zien op te lossen.
Ik vulde de emmer in de douche.
Soms kon je merken dat ik vwo had gedaan. Weliswaar een jaar of acht, maar toch.
Ik dweilde de keukenvloer met een mop en lauw water.
Toen leegde ik de emmer in de douche. 
Daarna maakte ik vloer en doucheputje schoon met de mop, groene vloeibare zeep en koud water.
Uitgeput gaan liggen.