Column

Henk Spaan: Goeie patat

De eigenaar van de bistro in ons Franse dorp importeert zijn patat uit Nederland. Hij heeft me eens de doos laten zien van de betreffende firma. ‘Ze strooien er maïzena op, daarom is hij zo knapperig,’ zei de man. Maïzena is het geheim van knapperige patat. 
De patat van snackbar Slotania kon in de jaren zestig weleens aan de slappe kant zijn.
De beste patat uit mijn jeugd was die van snackbar Marja in de Jan Evertsenstraat, om de hoek bij het Sportfondsenbad West. Tientallen jaren later zou snackbar Marja van de Consumentengids een slechte rating krijgen. Niemand nam dat serieus. Wat weten mensen uit Den Haag nou van patat? De patat van snackbar Marja was mede zo goed omdat we hem kochten na het zwemmen. Baantjes trekken leidt tot lekkere trek. Patat gedijt het beste met lekkere trek. Je moet echt geen patat gaan eten zonder lekkere trek. 
Restaurant Amsterdam blinkt ook uit met zijn patat. Het zijn dunnere staafjes dan wat je in de snackbar krijgt, dus al snel knapperig van zichzelf. Een dun patatje schroeit nu eenmaal sneller dicht.
Hier om de hoek hebben we Eiburgh Snacks. Goeie patat. De buurt stond op stelten omdat de gemeente had gezegd dat Eiburgh Snacks weg moest. Uit protest ben ik er meteen een patatje gaan eten, hoewel ik de snackbarleeftijd te boven ben. Lekkere trek komt me niet aanwaaien. De baas maakte zich geen zorgen. Desnoods gooide hij er een petitie tegenaan. Hij had maar vijftigduizend handtekeningen nodig. 
Ik keek om me heen en zag een snackbar in zijn puurste vorm. Het was natuurgezellig. Aan het interieur was geen enkele aandacht besteed. Aan het exterieur ook niet. Dat bestond uit bosjes en twee parkeerplaatsen.
Het deed in de verste verten niet denken aan het door Studio Piet Boon ontworpen Frites Atelier van Sergio Herman. Maandenlang had de topkok naar de ‘juiste aardappel’ gezocht. Wat een aanstellerij met zijn ‘op maat gemaakte keramische sausdispensers’. Het Frites Atelier vind je in Utrecht en Den Haag, maar niet in Amsterdam. Hier is geen ruimte voor bullshit.
Hier hebben we Eiburgh Snacks, dat toch mag blijven omdat stadsdeel Oost op het nippertje werd getroffen door een vlaag van helderheid.