De weg kwijt

‘Hekwerk van een extra beveiligde inrichting’

De mooiste plek van Amsterdam komt rechtstreeks van de tekentafel, het is een 1-op-1-kopie van een gekanteld wereldbeeld. Nog steeds is het strand tijdelijk, zoals zeventien jaar geleden, toen we er met wat types een windsurfcontainer neerzetten en daarna bier dronken bij de antiautoritaire strandtent, maar in de jaren die volgden is tijdelijkheid gevaarlijk geworden. Je weet niet wat daar gebeurt en geen mens is te vertrouwen, dus werd voor het strand een dieplader verkeersborden besteld en hekwerk van een extra beveiligde inrichting. Dubbele ballenlijnen in het zwemwater, plus een buitenste linie van drijvende omheining die het aanlanden van boten moet voorkomen.
Zo werd ons vrije strand een kunstwerk dat de staat van de stad verbeeldt: een heldhaftige poging het onbeteuglijke te beteugelen. 
Bijzondere vermelding voor de fraaie zebrapaden met verkeersbord G8, ‘einde voetpad’, gevolgd door verkeersbord G7, ‘voetpad’ – een zebrapad is geen voetpad. Vandaar. 
Zand tussen je tenen, dat is het leven op de mooiste plek van Amsterdam: met wat types zeventien jaar later op een zondagochtend containers schilderen ondanks alles, en opnieuw om niet. 
Dank aan de stoere handhavers die toch maar afzagen van een boete.

Locatie: Strand IJburg

Schrijver Toine Heijmans verzamelt op deze plek de verkeersborden van Amsterdam Oost. Ook iets gezien? toine@debrugkrant.nl