De Club

Heen en weer naar Durgerdam

IJburg is een nieuwe sportclub rijker. Sinds december 2009 is ‘Kano op IJburg’ (kortweg KOY) een officiële vereniging. En ook nog eens druk in gesprek met de gemeente voor een eigen plek aan de waterkant. Die gaat er komen ook, waarschijnlijk over drie jaar. Tot die tijd leiden de kanoërs van IJburg waarschijnlijk een zwervend bestaan. Dit seizoen is camping Zeeburg de thuishaven. Op 19 april is daar begonnen met het geven van cursussen. Voor zowel kinderen als volwassen.

De vereniging – door een paar fanatieke kanoërs officieus opgericht in augustus 2008 – is er voor iedereen. Enige voorwaarde: je moet een zwemdiploma hebben. Ook gehandicapten kunnen meedoen. Zij varen onder begeleiding in een Canadese kano, zo eentje voor meerdere personen. Voorzitter van de club is Marianne Boer. Initiatiefneemster en fervent kanoster. Deze maand nog deed ze in een weekend een rondje Ameland. Windkracht: “Een dikke vijf. Maar we hebben het gered.”


Marianne kwam op het idee een vereniging op te richten tijdens het theaterfestival Spektakel op IJburg. “Daar organiseerde ik een eh, ja hoe noem je dat, een kanoactiviteit. Geweldig, wat een animo. Op één middag hielp ik meer dan tweehonderd mensen de boot in. Ik voelde het daarna min of meer als mijn plicht om op dat succes voort te borduren. Het water is tenslotte niet alleen voor mensen met een dure boot. Ook flatbewoners, gehandicapten en – om nog maar eens een groep te benoemen – de jonge mens moet kunnen varen. Kortom, ik wilde het water van IJburg voor iedereen toegankelijk maken.”


Behalve voor cursussen kun je bij de vereniging ook terecht voor het maken van kanotochten. Elke zondagochtend staat er eentje op het programma. Dan moet je wel met goed gevolg (diploma!) een cursus hebben gevolgd. Want de elementen op het IJmeer doen nu eenmaal wat ze willen. En zie dan maar eens tegen de wind en de golven op te peddelen. Het eiland rond bijvoorbeeld. Of heen en weer naar Durgerdam. Of naar Pampus of Muiden.


Gelukkig is het, voor wie liever rustig wil varen, tussen de eilanden ook goed toeven. In het stille water, met sfeervolle grachtjes en ontelbare bruggen. Aan de zuidkant van IJburg krioelt het in het riet van de watervogels, die je voorzichtig en met een vogelgids in de hand kunt begluren. Daar (aan die zuidkant) is ook een strandje waar kinderen zandkastelen kunnen bouwen. Of waar je kunt leren eskimoteren. Eskimoteren? Ja, eskimoteren: de kano bewust laten omslaan om vervolgens met je hoofd onder water in één beweging weer terug te draaien naar de normale stand. Inderdaad ja, wel iets voor durfals.
 
Voor wie zelfs dat niet genoeg is: KOY organiseert ook weekendtochten. Mèt overnachting op een onbewoond eiland. Avontuur in de Randstad, het kan nog altijd. Informatie / inschrijven: www.kanoopijburg.nl


Programma:
Vanaf maandag 19 april 19.00–20.30: beginnerscursus (4 lessen + bekwaamheidsproef)
Vanaf dinsdag 20 april 19.00–20.30: beginnerscursus (4 lessen + bekwaamheidsproef)
Vanaf woensdag 21 april 13.30–15.00: jeugdleden t/m 12 jaar (begeleid)
Vanaf woensdag 21 april 19.00–20.30: kanotocht voor volwassen leden (zelfstandig)
Vanaf vrijdag 23 april 17.00–18.30: jeugdleden van 13 t/m 18 jaar (begeleid)
Vanaf zondag 25 april 10.00–11.30: kanotocht voor volwassen leden (zelfstandig)
Locatie:
Kano op IJburg is dit jaar tijdelijk gevestigd op Camping Zeeburg. Verzamelen bij de ingang.
Kosten:
Een cursus van 4 lessen + bekwaamheidsproef kost 50 euro (40 euro voor Stadspashouder); lidmaatschap kost voor jeugd van 8 t/m 12 jaar 80 euro, voor jeugd van 13 t/m 18 jaar 95 euro en voor volwassen 125 euro. Daar komt eenmalig 15 euro aan inschrijfkosten bij.
Proefles:
Iedereen is van harte welkom voor een gratis proefles of tocht!


Kano op IJburg (KOY) zoekt sponsors
Kanovaren is een sport voor iedereen. Dat bleek wel tijdens theaterfestival Spektakel op IJburg. Ruim tweehonderd IJburgers stapten op die ene middag in een kano. En zo goed als allemaal waren ze even enthousiast. Dus werd er een vereniging opgericht: KOY, kano op IJburg. De club wordt gedragen door vrijwilligers die hebben gezorgd voor goed en veilig materiaal. Nu is er alleen nog behoefte aan een eigen stek. Maar die komt er. Binnen drie jaar, zo is de verwachting. Doelstelling van de voorlopig op camping Zeeburg gehuisveste club is om de sport laagdrempelig te houden, zodat alle IJburgers het kanoën kunnen ontdekken. KOY krijgt geen subsidies en moet het geld dat nodig is via contributies en sponsoring bij elkaar krijgen. Elke bijdrage is dan ook welkom, waarbij moet worden bedacht dat u er wel iets voor terugkrijgt. Bijvoorbeeld uw logo op de clubsite of op een boot. Informeer bij Marianne Boer naar de mogelijkheden: voorzitter@kanoopijburg.nl.