Zeeburgereiland

‘We hebben een hekel aan subwoofers’

De Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland komt langzaam maar zeker tot leven. Er wordt gewoond, gewerkt en kinderen gaan op het terrein naar school. Wie zijn de bewoners van deze wijk? In de Brug hun portret.

Hij ziet het wel voor zich straks, in de zomer. Huisje uit, minuutje lopen en daar staat hij, op de dijk aan het water. “Hoe gaaf is dat. En zo dicht bij de stad.” Hans Barendse is een van de aanstaande huurders van Blok 7 van De Alliantie. Komende herfst waarschijnlijk wordt zijn woning opgeleverd.

Het is een sociale huurwoning van 60 vierkante meter. “Vrij groot, vind ik.” Hans schreef zich in naar aanleiding van een advertentie op Woningnet: ‘Kom pionieren op Zeeburgereiland’. “Waarom niet, dacht ik. Ik denk en praat graag mee over de opzet van de buurt.”

Daarom ook bezoekt hij de meet-ups, bijeenkomsten speciaal voor aanstaande bewoners en ondernemers. “Ik word er enthousiast van. Een gereedschapuitleen, vrijwilligerswerk, van alles is hier nog mogelijk en nuttig.” Hij stopt even, kijkt om zich heen. “Ik hoop het hier leuk te hebben met andere wijkbewoners. Sommigen leer ik nu al kennen. Dat is het leuke aan het hele gebeuren.”

Af en toe fietst Hans even naar Zeeburgereiland, kijken hoe het opschiet met de buurt. “Het wachten duurt me nu al lang.” Daarom is het leuk, vindt hij, dat De Alliantie soms een foto stuurt van de vorderingen. “Ik heb geen hekel aan bouwgeluiden.” Hij houdt zelfs van hijskranen. Stopt weer even, draait zich om voor een blik op de bouw. “Wauw. Vet hoor.” Het is bijna zoals de tekening van zijn droomhuis, die hij op de kleuterschool moest maken. “Dat was een huis met een hijskraan op het dak.”

Over vier jaar staat de Sportheldenbuurt, mijmert Hans verder. “Maar het is uniek in die zin dat we nu inspraak hebben over hoe het er dan uit komt te zien. Dat spreekt me aan.” Intussen weet hij wie zijn bovenburen worden. “We hebben allebei een hekel aan subwoofers. Dus dat is een goed ding.”

Binnen de ring
Op een terrein dat onder meer een baggerbergplaats, een militair oefenterrein en tenslotte de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Oost (RI-Oost) herbergde, verrijst nu de Sportheldenbuurt, woonwijk in aanbouw op Zeeburgereiland. Huizen komen er in alle soorten en maten, koop en (sociale) huur. Zie www.zeeburgereiland.nl.
Hier verhalen over onder meer de rijke historie van het eiland.

De mensen van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland
3 Hans Barendse (34), schrijver en aanstaand huurder Blok 7