Mijn fiets en ik

Hakken in de tas en fietsen maar

Vroeger vond Astrid Minderhoud elektrisch fietsen maar nep. Sinds ze overstag is, heeft ze altijd een smoes om de fiets te pakken.

“Het is gewoon het snelst. Met de tram en de metro kost het me een uur, met de auto vaak nog langer om van IJburg hier op de Zuidas op mijn werk te komen. Ik weet van sommige collega’s dat ze ’s avonds tot na 19.00 uur op kantoor blijven om de file te omzeilen. Daar heb ik geen last van, ik kan elk moment weg. Dan zwaai ik nog even: ‘Tot morgen jongens’. Dertig minuten later ben ik thuis.”

Tot anderhalf jaar geleden had ze nog een gewone stadsfiets. Een elektrische fiets vond ze ‘een beetje nep’. “Als ik ga fietsen, dan wel écht, was mijn instelling. Maar ik had vaak een smoes om niet te gaan. Na wikken en wegen ging ze toch overstag. En zo komt het dat Astrid – hakken en andere spullen in de tas – nu meestal wél de fietst pakt.

Onderweg probeert ze zo weinig mogelijk na te denken, als een soort dagelijkse portie mindfulness. “Even lekker mijn hoofd leeg maken.” Ondertussen valt het Astrid wel op dat de fietspaden zo verbeterd zijn. In het Beatrixpark en bij de Berlagebrug ligt nu verbreed, mooi strak rood asfalt. “Als ik zorg dat ik alle scholieren voor ben, kan ik bijna ongehinderd door fietsen.”

Dat is ook het leuke aan Ring-Ring, vindt ze. “Ik kijk altijd even naar mijn route en afstand. Ik heb alle opties geprobeerd maar dit – via Nesciobrug, Valentijnkade, Hogeweg, Amstelstation, Rooseveltlaan en Beatrixpark – is de snelste route. Ik heb gemerkt dat vertraging vooral zit in stoplichten en niet in die paar meters om. Ze knikt overtuigd. “Ik heb nu altijd een smoes om altijd wel te fietsen.

Paspoort
Astrid Minderhoud (44)
Beroep: bankier
Route: IJburg-Amsterdam Zuidas
Afstand: 10,2 kilometer
Fiets: Trek Dublin (elektrisch)

Lees hier de fietsportretten van onder andere Maarten en Maira.

Ring-Ring is de community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen. Zie www.ring-ring.nu.