Kijk op de wijk

Guilliano (18): “Ik ken gewoon mensen”

Vanwege ‘een beetje problemen’ woont Guilliano sinds een half jaar weer tijdelijk bij zijn moeder. Eerst de zaakjes op orde krijgen. Als dat is gelukt, gaat- ie zo snel mogelijk weer op zichzelf wonen. “In principe hou ik er niet van om hier te zitten. Ik wil gewoon lekker mijn eigen ritme.”

Met zijn moeder, oudere broer en jongere zus kwam hij twee jaar geleden op IJburg wonen. Het oude huis moest gerenoveerd en ze konden kiezen: een tijdelijke woning vlakbij, of ‘een nieuwe woning pakken’ in een andere wijk. Het werd IJburg. Alwaar Guilliano de gelegenheid te baat nam op zichzelf te gaan wonen. Maar ja.

“Ik had gewoon niet al mijn zaakjes op orde. Trapte in valkuilen. Ik was het niet gewend alleen, weet je. Toen zei m’n moeder: als je wilt mag je bij me terug. Het was beter voor me. Maar van je fouten leer je. Binnenkort ga ik dan ook weer op mezelf.”

Om de huur te kunnen betalen, wilde Guilliano werken. Via een tip op school lukte dat ook. “Ik ben nu 32 uur per week chef-kok,” zegt de jongen met gepaste trots. “Het is een leerwerktraject bij restaurant Fifteen van topkok Jamie Oliver. Het bevalt uitstekend.” En thuis kookt-ie ook nog vaak, voor zijn moeder. “Pasta is mijn specialiteit.”

“IJburg is heel rustig, in principe net een klein dorp. Wel mooi. En gezellig.” Het is in de wijk volgens hem ook een ‘multicultimix’. “Ja, kijk. Daar verderop wonen een beetje de Marokkanen. Hier de donkere mensen. En aan de overkant de witte mensen. Dat is grappig, want ze werken wel samen.”

Hobby’s heeft de chef-kok niet echt. Vroeger deed hij aan kickboksen, maar ‘daar is het roken tussen gekomen’. Af en toe trapt hij een balletje voor de deur. Of zit-ie te chillen met jongens uit de buurt, zoals Adjani. “Nee, ik heb geen vrienden. Ik ken gewoon mensen.”

Maar het liefste nog maakt Guilliano muziek. Rap, hiphop, dat werk. Teksten schrijven, vaak in de studio zijn. Nummers opnemen. “Ik wil niet echt beroemd worden, ik wil dat mensen me gehoord hebben. Jawel.” Hij treedt ook al op, zoals laatst in de Winston Kingdom aan de Warmoesstraat. Dikke kans dus dat we hem binnenkort op radio kunnen horen? Grote grijns. “Stiekem wel ja. Ik denk wel dat dat zeker is.”

Foto:
Guilliano (r.) voor de deur van het huis op Haveneiland, met buurtgenoot Adjani (17).