Oost in Bedrijf

Grote rommelmarkt in Flevopoort op 5 april

Er komt een grote rommelmarkt. Dinsdag 5 april is er van 10.00 tot 15.00 uur in de recreatiezaal van Flevopoort een gezellige uitstalling van goede spullen. Met de opbrengst worden activiteiten voor bewoners van het Flevohuis georganiseerd. De hele buurt is welkom. “We kijken er allemaal naar uit.”

De spullen – snuisterijen, servies en meubeltjes, boeken, antiek of zelfs een golfset – worden het hele jaar door verzameld door bewoners, hun kinderen, medewerkers en buurtbewoners. Soms komt daar zelfs nog de boedel van een failliete meubelzaak bij. Joyce Klerkx (vrijwilligerscoördinator) en vrijwilliger Lies Buitendorp zijn al weken bezig met de voorbereiding.

“Het leuke van de markt is,” zegt Buitendorp, “dat er mensen van buiten naar binnen komen. Bewoners, vrijwilligers, medewerkers en buurtgenoten ontmoeten elkaar. Daar wordt iedereen blij van.” Klerkx: “Het is toch ook helemaal van deze tijd, hergebruik. Het komt echt niet in mijn hoofd op om goede spullen zomaar weg te gooien. En reken maar dat de opbrengst goed besteed wordt.”

Want met het geld worden extra activiteiten van bewoners bekostigd. Het grootste deel gaat naar de jaarlijkse boerderijdagen. Drie keer per jaar verandert de besloten tuin van het Flevohuis in een heuse beestenboel. Klerkx’ ogen glimmen als ze het vertelt. “Dan lopen er dieren, van konijnen en geitjes tot kippen en een heuse lama. Dat is zo leuk, daar genieten de bewoners erg van. Dieren brengen gezelligheid.” Dan, lachend: “Er gebeurt ook altijd wel wat geks. Soms loopt er ineens een dier naar binnen, bijvoorbeeld. Het is hilarisch op zijn tijd.”

Ook de bewoners leven erg naar de markt toe. Ze komen geregeld spulletjes afgeven. Buitendorp, die al jaren als vrijwilliger actief is: “Ook hun kinderen weten me te vinden. Sommige ouderen uit de buurt geven het al van tevoren aan: ‘Als ik dood ben, breng dan mijn spullen maar naar het Flevohuis’. De kinderen vinden dat fijn. Want het is toch pijnlijk om wat in je ouderlijk huis staat zomaar weg te gooien.”

Klerkx durft het bijna niet hardop te zeggen, maar het leukst is het om naderhand het geld te tellen. “We geven de spullen met liefde een nieuwe bestemming. En elke cent die het oplevert, komt ten goede aan de bewoners. Dat is de echte kick.”

Grote rommelmarkt in Flevopoort, dinsdag 5 april, 10.00–15.00 uur, Kramatplantsoen 101-D. Iedereen is welkom, er is ook koffie en wat lekkers. www.zgao.nl.

Wie helpt?
Elke eerste dinsdag van de maand vindt in de recreatiezaal van Flevopoort ook een kleine rommelmarkt plaats. Klerkx: “Ik zoek nog een vrijwilliger die het leuk vindt om eens per maand te komen helpen. Het liefst iemand die niet terugdeinst van wat sjouw- en tilwerk en die een beetje kan klussen. Ik daag graag de mannen uit. Kom gerust op 5 april eens langs om te zien hoe het hier is.” Of mail naar j.klerkx@zgao.nl.

Serie: Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 23. Lees hier de andere delen.