Oost in Bedrijf

Grand Café Eighty-Four: ‘Hier heb ik lang naar uitgekeken’

In de septemberzon staat Corné van Ewijk voor zijn Grand Café Eighty-Four. Nagelnieuw is alles, hij heeft de deuren van zijn restaurant nét geopend. Hij wijst naar de kade: “Kijk, wat een geweldig terras. Er is zon van acht uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags. En na het eten komt-ie nog een uurtje terug. Daar doe ik het voor.”

Het ruime terras van 130 vierkante meter – volgens Corné een van grootste van Amsterdam-Oost – is slechts een van zijn drijfveren om een nieuwe zaak te beginnen in Oostpoort. “Eighty-Four is een mix van een grand café en een restaurant. Het is vooral een huiselijke plek om gezellig samen te komen. Vanbuiten oogt het heel modern, en binnen voelt het daardoor juist heel warm en sfeervol.”

Aan de wanden hangen zes tv-schermen. Je kunt hier van veel sporten de wedstrijden live volgen. Vanaf tien uur serveert Corné ontbijt, en vervolgens uiteraard lunch, borrel en diner. “De keuken is grand café-stijl, met onder veel meer burgers, biefstuk en calamares op de kaart. En friet.” Dat laatste zegt hij heel nadrukkelijk. Lachend: “Uit onderzoek in de buurt blijkt friet heel gewild. Fusion is trendy, wij zijn ‘basic’, maar goed en met goede service.” Als de keuken dichtgaat, om 22.00 uur, kun je nog wel een grillbiefstuk bestellen, krijg je een hete steen op tafel. “Lekker bij de borrel of na het sporten.”

Terwijl hij over de zonnige kade kijkt zegt Corné: “Hier mijn eigen zaak openen, daar heb ik lang naar uitgekeken. Deze tijd biedt ook kansen, er is ruimte om dingen anders te doen.”
Oranje-Vrijstaatkade 25.

Gepubliceerd in Lekker Amsterdams (voorheen Beleef het in Oost) editie 13, bijlage in opdracht.