De Jas

‘Googlerecensies lezen is een hobby van mij’

Frank van der Lende (30) is radio-dj bij 3FM. Hij vindt het leuk om er mooi uit te zien, maar maakt met zijn 2,02 meter eigenlijk vanzelf wel indruk. Van de Wallen verhuisde hij vier jaar geleden naar de Indische Buurt, in zijn vrije tijd speelt Frank een aardig potje padel. “Als ik meedoe, dan wil ik winnen.”

Dingetje
“Sinds een paar maanden ben ik dertig. Dat was wel even een dingetje. Je wordt van een jongetje een beetje een man. Samenwonen was al een stap, nu bijna twee jaar geleden. Ik heb vrienden om me heen die kinderen krijgen, er wordt getrouwd en zo. Dan ga je er toch wel beetje erover nadenken.”

De bende van
“Ik presenteer nu de avondshow De Bende van Van der Lende, van maandag tot en met donderdag van 18.00 tot 21.00 uur. Ik ben een radiofan, ik hou van het medium. Je kunt dingen er zo mooi door verbeelden. Zeker nu het met Ajax weer goed gaat. Ik zit de eerste helft vaak in de auto, dan is het zo spannend. Dat is de magie van radio. Ik heb niet een enorme dj-stem, maar ik heb wel overtuiging. Het is vooral belangrijk dat je je eigen stijl hebt.”

Impact hebben
“Je bent niet alleen maar radio-dj tegenwoordig. Je bent eigenlijk een soort – onsexy term – 360 graden-mediamaker. Op Instagram heb ik vandaag een post gedaan dat ik heb gestemd. Ik heb kids die me volgen; daarmee zeg je: ga ook stemmen. Dat vind ik ook leuk, dat je impact kan hebben. Op Twitter deel ik fragmenten over mijn radioshow, maar geef ik ook mijn mening over actuele zaken. Kijk, het vak wat ik doe… ik hou wel van aandacht. Vroeger was je radio-dj en dat was dat. Nu moet je ook jezelf laten zien.”

Alzheimer
“Vorig jaar maakte ik een YouTube-serie over de ziekte van Alzheimer. Mijn vader kreeg die diagnose, hij was 62. Dit is niet het leukste onderwerp om over te praten. Het gaat verdorie wel over mijn vader en het is een enorme kutziekte. Ik kon er zelf niks over vinden – het klinkt stom wat ik nu zeg – dat een beetje leuk was om te lezen of kijken, alleen maar lappen tekst op internet. Het is mijn werk om dingen te maken, en dit is ook een manier van verwerken natuurlijk. Ik wilde vooral jongeren er bekend mee maken, het is straks volksziekte nummer één.”

Lang haar
“Als je het hebt moet je er gebruik van maken. Ik vind het leuk om er mooi uit te zien, te spelen met m’n image. Vandaag draag ik een mooie legerjas, maar ik heb ook een grijze mantel en een leren jekkie, wat weer een beetje rock-’n-roll is. De laatste tijd ga ik wat vaker in een pakkienaar mijn werk. Vooral op dinsdag, dat is zo’n niksdag.”

Padel
“Een sport overgewaaid uit Spanje, waar de familie van mijn vriendin vandaan komt en waar het na voetbal de grootste sport is. Het is een kruising tussen tennis en squash. Je hebt veel balcontact, het is snel, slim en bij vlagen spectaculair. Omdat je het met zijn vieren speelt, kun je intussen lachen en het weekend bespreken. Ik krijg binnenkort een training van de padelbond, want mijn vriendin en haar familie hebben een voorsprong. Met sport is het voor mij zo: als ik het doe, dan wil ik winnen. Zlatan speelt het ook trouwens, en Frenkie de Jong.”

Amsterdam
“Iedereen in mijn familie is in Amsterdam geboren, mijn broer ook nog net. Ik heb Uithoorn in paspoort staan. Op mijn achttiende ben ik er snel naartoe verhuisd. Ik hou echt van deze stad. Ik begon anti-kraak in West, woonde in Geuzenveld en later op de Wallen, met twee vrienden in een heel pand. Stond je soms te koken, hoorde je ineens plons. Lag er weer een dronken toerist in de gracht. Het had enorm zijn charme, maar na vierenhalf jaar was ik er helemaal klaar mee.”

Indische Buurt
“Ik ben zelf de drukte uit gegaan door naar de Indische Buurt te verhuizen, vlak bij Studio/K. Ik vind het hier heerlijk. Ik merk dat ik veel minder in het centrum kom. De Javastraat zit bij mij om de hoek, die is heel leuk. Als ik naar een Hema wil, fiets ik naar klein-Almere: Oostpoort. Eyewish zit daar ook, ik heb lenzen. Handig, al grote ketens bij elkaar.”

Uit eten
“Met mijn vriendinnetje houd ik een lijst bij van plekken waar we hebben gegeten, met een of twee zinnen recensie. We vinden het leuk om nieuwe plekken in de buurt te ontdekken. In De Kas waren we laatst: ‘Groentegerechten waren voortreffelijk, vlees was heftig. Niet per se hip maar goed zitten, een restaurant voor met je ouders en laten trakteren’. Over Café Cliché hoorden we goede verhalen, wij vonden: ‘Binnenkomst was wat afstandelijk, uiteindelijk lekker gegeten, lief bediend en gezellig gegeten, maar hype is groter dan ze waar konden maken’.”

Googlerecensies
“Amsterdam heeft een reputatie van onvriendelijk personeel. Ik heb het idee dat de nieuwe generatie chefs er meer aandacht voor heeft. Het kan ook komen door de googlerecensies, die zijn meedogenloos hè. Dat is echt een hobby van mij, googlerecensies lezen, gewoon van random dingen.” Googelt, leest voor: ‘Meest onvriendelijke eigenaar ooit’. ‘Simpele cafetaria maar wel prima overall. Een blikje cola voor 1,50 en klein terras dat goede zon vangt in oktober. Ideaal voor een tussenstop, niet geschikt voor grote groepen’. Lachend: “Gewoon dat mensen bij een snackbar zijn geweest en er iets over schrijven.”