Oost in Bedrijf

‘Goede zorg door betrokkenheid en verbondenheid’

De Open Hof en het Flevohuis zijn tien jaar samen. Kleinschaligheid en een wijkgerichte aanpak, daarin versterken deze zorghuizen elkaar. Ze zijn er voor de buurt, de betrokkenheid is groot en de deuren staan altijd open. Reden voor een feestje.

Deze zonnige woensdagmiddag zijn bewoners en bezoekers van het dagcentrum neergestreken in de tuin van het Flevohuis. Een zanger brengt De klok van Arnemuidenen iedereen zingt mee. Op het gras heeft ook de wandelclub uit het Flevopark een kleedje neergelegd.

Volgende week vindt hier, in deze grote bloemige tuin, het feest plaats voor alle medewerkers en vrijwilligers van ZGAO. “We vieren de fijne samenwerking. Dat het zo goed gaat, is mede te danken aan de inspanningen van iedereen die bij ons werkt.” Jan van Wijk is al sinds 1998 bestuurder van ZGAO. In deze lange periode zag hij zorginstellingen in Amsterdam fuseren tot grote organisaties. Van Wijk wilde het anders, hij wilde er voor de buurt zijn en verbindingen maken.

Hij weet waarover hij praat. Want Van Wijk stond in zijn jonge jaren als verpleegkundige tien jaar ‘aan het bed’. “De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in ketenzorg: de juiste cliënt op de juiste plek met de juiste zorg. Door goed samen te werken met andere organisaties kunnen wij in het complete pakket van zorg voorzien, voor wie nog thuis woont tot de laatste levensfase. Wat we zelf niet hebben, bieden we in samenwerking met onze partners aan. Groter worden is overbodig geworden. Wij zijn juist dé zorgaanbieder van Oost.”

Het Flevohuis en De Open Hof passen goed bij elkaar. “We hebben elkaar gevonden in het kleinschalige, in het wijkgericht werken. We kennen onze medewerkers, weten van elkaar wie we zijn en hebben veel contact. Dat vinden wij belangrijk. Betrokkenheid en verbondenheid hebben een positieve uitwerking op de zorg. Wat ook belangrijk is: we kunnen kennis en activiteiten uitwisselen, maar ook werkplekken. “Onze leerlingen worden rijk opgeleid.”

Van Wijk denkt dat deze manier van doen veel toegevoegde waarde heeft. Toegankelijkheid is hierbij een sleutelwoord. Voor medewerkers – met een goed idee kunnen ze altijd bij hem binnenlopen – en voor bewoners, maar ook voor de buurt. “We vinden de verbinding met onze wijk heel belangrijk. We betrekken omwonenden in de Watergraafsmeer en de Indische buurt bij wat we bieden, bijvoorbeeld via de activiteiten in het Hoekhuis en de Flevopoort.”

Van Wijk overziet het afgelopen decennium. En knikt. “Na tien jaar blijkt het gelukt om, met vereende krachten van de medewerkers, als eenheid te fungeren. Daarom is het feest op 29 juni.”

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 48