Oost in Bedrijf

Gilde Leren: opleiden binnen de deuren van ZGAO

In het Flevohuis is deze maand het Gilde Leren officieel van start gegaan. Onder grote belangstelling van medewerkers, studenten en bewoners bezegelden bestuurders van ZGAO en het ROC van Amsterdam de samenwerkingsovereenkomst. “Dit zijn onze medewerkers van de toekomst.”

Leerlingen van de combinatie-opleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg van het ROC zijn dit schooljaar in het Flevohuis begonnen met praktijkleren. Dit is een nieuwe manier van opleiden waarbij theorie en praktijk nog beter op elkaar afgestemd worden. Twintig studenten lopen stage op de afdelingen en krijgen ’s middags in het gebouw les van ROC-docenten.

“We vinden het belangrijk om jongeren goed voorbereid en gemotiveerd klaar te stomen voor de ouderenzorg. Dat is ook hard nodig, want er is een groot tekort aan geschoold personeel, en de vergrijzing neemt toe”, zegt bestuurder Jan van Wijk van ZGAO. “We zullen er alles aan doen om deze studenten een goede werkplek te bieden.”

Ivo de Gooijer, opleidingsmanager van het ROC, liep onlangs een dag mee in het Flevohuis. “Er ging een wereld voor me open die normaal gesproken gesloten blijft. Dan zie je dat wie in boeken ‘zorgvragers’ genoemd worden, in het echt mensen zijn. Dat is het verschil tussen boek en praktijk. Daarom is het zo belangrijk dat we een klaslokaal naar hier halen.”

“Dit zijn ze”, zegt opleidingsfunctionaris Bettine van Delden van ZGAO, wijzend naar de stralende studenten. Er klinkt een luid applaus. “We zijn supertrots op deze jonge mensen, die met ons dit avontuur zijn aangegaan. Gilde Leren is een verdieping van hun opleiding, veel meer dan een gewone stage. Dit zijn de medewerkers van de toekomst.”

De posters die de studenten in de aanloop naar de feestelijke ondertekening maakten zijn opgehangen in de hal. Ze hebben hun beeld van ouderenzorg erop verwoord. ‘Samen staan we sterker in de zorg’, schreven ze. En: ‘Zorgen moet je doen, niet maken’. Aad Knetsch, bestuurder van het ROC en een van de ondertekenaars, weet hoe belangrijk hun werk is. “Ik hoop op veel meer gildes in Nederland en veel meer verzorgenden voor ouderen.”

Studentes Albertine (25) en Memoena (21) lachen intussen van oor tot oor als zij het openingslint doorknippen. Ze hebben genoten van hun eerste weken bij ZGAO. Albertine wil veel kennis opdoen, zegt ze, en leren van situaties. Memoena: “Je leert in de praktijk, en bouwt een band op met collega’s en bewoners.”
Albertine heeft al geleerd dat voor ouderen met dementie herinneringen belangrijk zijn. “Hoe kunnen ze die herleven, dat is leuk om over na te denken, daar moet je creatief voor zijn.” Stellig: “Ik wil dat de bewoners het goed hebben.”

Advertorial

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 51
Lees hier andere delen.