Janneke Kookt (recepten)

Gedroogde limoenen uit de Javastraat (recept)

Om bij te komen van mislukte zoomsessies, schrijven met een peuter aan m’n been, blokkenschema’s, schijt-aan-coronafeestjes van de buren, het aanzicht van gesloten cafés, juf spelen en dagelijks vier bekers melk van de vloer lappen, kortom van het leven in tijden van corona, haalde ik de afgelopen tijd wekelijks een andere borrelbox of proefpakket van supportyourlocal.nl in huis. Via die site koop je allerlei lekkers, van asperges tot bier, van kleine, lokale ondernemers die het zwaar hebben in deze tijd. 

Eén van de support your local-initiatieven is van Mooncake, een foodiebag om je culinaire grenzen mee te verleggen. Denk aan Syrische zoetigheden, Pakistaanse currymixen, Surinaamse sambal en meer spannends. In de laatste editie vond ik een zak gedroogde limoenen van een Arabische supermarkt in de Javastraat – bij die lieve man, u weet wel wie. In het Midden-Oosten weten ze wel raad met gedroogde limoenen: ze stoppen ze in stoofpotten, soepen of trekken er thee van. Of ze vermalen ze tot poeder om de vis mee te marineren. Ik stopte de eerste dagen af en toe mijn neus in de zak om de geur op te snuiven: fris, limoenig, kruidig en met niks te vergelijken. 

Daarna pepte ik er een groene curry mee op. Niet bepaald Midden-Oostens, maar in deze gekke tijden sneuvelen wel meer heilige huisjes. 

4 eters:
1 bosje koriander, grof gehakt (ook de steeltjes)
1 teen knoflook, geperst
2 sjalotjes, gesnipperd
1 groen pepertje, zaadjes verwijderd en grof gehakt
2 cm gember, geschild en geraspt
1 theelepel komijnpoeder
3 eetlepels zonnebloemolie
2 gedroogde limoenen, goed gewassen 
300 gram basmatirijst
10 – 12 stengels snijbiet 
1 blik kokosmelk
200 gram diepvriesdoperwten
vissaus
2 bosuitjes, in ringetjes

Doe de koriander, knoflook, sjalotjes, groene peper, gember, komijnpoeder en zonnebloemolie in een hoge kom en pureer het met de staafmixer tot een groen goedje. Maak met een klein scherp mesje inkepingen aan de zijkant van de limoenen. Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op het pak samen met de limoenen. Duw die af en toe onder water zodat ze zachter worden. Snijd de stelen van de snijbiet klein en de bladen grof, hou ze apart van elkaar. Giet de rijst af, haal de limoenen eruit (niet weggooien!), doe de rijst terug in de pan en laat afgedekt staan. Bak de groene currypasta met de snijbietsteeltjes in een wok of diepe koekenpan 3 minuten op laag vuur. Doe de kokosmelk en de limoenen erbij. Laat 5 minuten pruttelen en duw weer af en toe op de limoenen voor extra smaak. Voeg de doperwten toe en laat 2 minuten pruttelen. Voeg de bladeren van de snijbiet toe en warm kort door tot de snijbiet is geslonken. Breng op smaak met vissaus. Serveer de curry met de rijst en bosuiringetjes.