Oost in Bedrijf

Fototentoonstelling ‘Het gezicht van Oost’

Turkse winkeliers, papierprikkers, Marokkaanse straatvoetballers, een travestiet… het is zomaar een greep uit de portretten die deel uitmaken van de bijzondere fototentoonstelling Het gezicht van Oost in het Flevohuis aan het Kramatplantsoen.

Veel moeite kostte het Marleen Hoogkamp niet om de mensen op de foto te krijgen. De papierprikkers deden meteen mee. En de groep Marokkaanse straatvoetballers, op het pleintje bij het Flevohuis, stelden spontaan een groepsfoto samen.

Zo’n vijftig bewoners van Oost portretteerde Hoogkamp, die ook een praatje maakte met de mensen die ze op de foto zette. Ze trok de wijken van Oost in, gewapend met pen en camera.
Ze sprak mensen aan op straat, in de winkels in de Javastraat, maar praatte ook met vrijwilligers in het Flevohuis, familie van bewoners, de schoonmakers. “Wat me dan opvalt is hoe levendig en kleurrijk Oost is. Ik heb zoveel bijzondere mensen gezien: blank, zwart, jong, oud. Alles door elkaar. Die diversiteit vind ik prachtig.”

Van tevoren had ze wat vragen op papier gezet, maar dat was eigenlijk niet nodig geweest. “Mensen begonnen spontaan te vertellen. Bewoners van Oost zijn openhartig. Misschien komt dat doordat ik oprecht nieuwsgierig ben, dat praat makkelijker.”

Drempels verlagen
Hoogkamp is naast fotograaf ook activiteitenbegeleidster. De afgelopen jaren werkte ze in het Flevohuis, en sinds kort bij De Open Hof, de andere zorglocatie van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) in de Watergraafsmeer.
“Het Flevohuis is een eilandje in de buurt. Ik ken mensen hier in de straat die nog nooit bij ons binnen zijn geweest. Omgekeerd komen sommige van onze oudere bewoners zelden buiten. We hopen dat Het gezicht van Oost die drempels verlaagt en dat buurtbewoners eens bij ons binnen lopen.”

Arco van Noppen, projectleider van Binnenstebuiten, de verzamelnaam voor de activiteiten waarmee ZGAO verbinding zoekt met de buurt, is het met haar eens. “Met deze expositie zetten we de inwoners van Oost in het zonnetje. We nodigen iedereen van harte uit om langs te komen. Het kost niets en het geeft je een prachtige indruk van je buurtbewoners.”
De expositie loopt tot 23 februari 2015.

Enkele bewoners uit Het gezicht van Oost
“Ik kan goed feestjes bouwen!” zegt Joyce, eigenaar van kapsalon Hairways, pal tegenover Artis. “Pruiken en extensions zijn mijn specialiteit. Mensen die door een chemokuur hun haar hebben verloren, die kun je zó blij maken met een goede pruik!”
“Mijn vader is Chinees en mijn moeder Surinaams van Joodse afkomst. Hilda is mijn naam maar iedereen noemt me Hill. Mijn man heet Clifford. Cliff en Hill worden we genoemd. Ik ben de heuvel en hij de afgrond! Ha ha!”
“Ik heet Rachid. Ik kan goed leren en met mensen omgaan. Dat ik moet werken in de groenvoorziening, tja, de rechtbank liet me geen keus: ‘brommen’ of een taakstraf. De gevangenis is ook niet alles. Nu kan ik tenminste mijn school afmaken.”

Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 11

Lees hier de andere delen.