Oost in Bedrijf

Foto-expositie in het Flevohuis: Kijk je ‘rijk’ in je wijk

In het Flevohuis is de expositie Kijk je ‘rijk’ in je wijk geopend. Op initiatief van fotograaf Joke van Vlijmen trokken buurtbewoners en liefhebbers al fotograferend door de straten van Amsterdam-Oost. Om met een nieuwe blik naar de wijk te kijken. Door buurtbewoners, voor buurtbewoners. En je bent welkom om het resultaat te komen bekijken.

Acht keer trok Joke er met een groep op uit, steeds vanaf een ander startpunt. Met in het achterhoofd: bekijk het straatleven eens door een andere bril, alsof je niet door je eigen stad loopt, maar op vakantie bent. De fotografen zijn te gast geweest bij verschillende organisaties die een steentje bijdragen aan de leefbaarheid van dit stadsdeel.

Zelf begon ze op haar veertiende met fotografie en was ze freelancer. Ze woont vlak bij het Flevohuis. “Ik liep er een tijd geleden eens binnen en raakte aan de praat. Zo ontstond er een samenwerking.” Joke exposeerde er haar eigen foto’s en bedacht toen om iets met buurtgenoten te gaan doen; ZGAO zet de deuren tenslotte graag open voor de buurt. Toen ze hoorde dat veel mensen hun eigen buren niet kennen en maar weinig doen in de buurt, ontstond het plan om ‘op expeditie’ te gaan in de wijk. “Laagdrempelig, en voor iedereen.”

De groep kreeg simpele opdrachten, bijvoorbeeld om op een bepaalde vorm te letten. “Als je ergens lang woont zie je het niet meer. Ook veranderingen niet, terwijl die er vaak wel zijn.” Deelnemers werkten met hun smartphone of een oude camera. “Net wat je in huis hebt. Het gaat eerder om het zien en dat vastleggen dan dat het technisch perfect moet zijn.”

Het waren mooie expedities, zegt Joke. “Ik heb er erg van genoten en ik heb er energie van gekregen.” Het resultaat is een expositie van honderd foto’s die stuk voor stuk iets vertellen over Oost. De expositie is dagelijks vrij toegankelijk aan het Kramatplantsoen 263.

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 44 www.zgao.nl