Advertorial

Flevohuis neemt nieuwe groepswoningen op begane grond in gebruik: ‘Het is heerlijk vrij met mooi zicht op de tuin’

Mevrouw Maria van der Meer is 88, kent iedereen in het Flevohuis en iedereen kent haar. Onlangs verhuisde ze van de eerste verdieping naar de nieuwe groepswoningen op de begane grond, grenzend aan de tuin. En dat bevalt uitstekend. “Het is heerlijk dat ik naar beneden ben gegaan.” De komende tijd volgen nog meer interne verhuizingen, want het verpleeghuis wordt in fases verbouwd.

Mevrouw Van der Meer straalt als ze vertelt over haar nieuwe woning. “Je voelt je vrijer hier, en het voelt meteen eigen. Er zijn mooie planten om naar te kijken. Kijk, dat boompje daar, dat vind ik nou zo mooi. Ik hou van het groen.”

Zoon Henk is ook heel tevreden. “Mijn moeder doet aan veel activiteiten mee en drie keer per dag is er een goede maaltijd. Ik kan hier bij iedereen terecht. En als je dingen anders wil is er vaak een oplossing. Het is fijn dat er in al die jaren weinig wisselingen in het personeel zijn. Voor de familie en voor mij is het een geruststelling dat ze hier woont.” 

In de gezamenlijke huiskamers is bezoek vanwege covid-19 nu even niet mogelijk, wel in de tuin en op de kamers van de bewoners. Mevrouw Van der Meer tegen haar zoon: “We zitten even niet zo gezellig bij elkaar als vroeger.” Liesbeth Bonis, manager zorg bij ZGAO: “We blijven alert, ook omdat corona aan het toenemen is in Amsterdam. We zijn nu coronavrij en dat willen we zo houden. Het zorgpersoneel draagt sowieso alle voorgeschreven beschermingsmiddelen. En tot 11.00 uur dragen alle medewerkers – van de managers en activiteitenbegeleiders tot de vrijwilligers – een mondkapje, omdat het dan het drukst is in huis. Nieuwe bewoners verblijven op hun eigen kamer totdat zeker is dat ze geen corona hebben, daarna hebben ze alle bewegingsvrijheid.”

Henk komt weer zes keer per week op bezoek, dat was tijdens de lockdown wel even anders. Mevrouw Van der Meer: “Ja, vervelend, maar je wist waardoor het kwam natuurlijk. En je weet dat het tijdelijk is. Henk stond vaak voor het raam te zwaaien.” Henk: “Dan belde ik: ma, ik kom eraan en dan spraken we elkaar door het open raam. Zo was er toch contact.”

Het Flevohuis heeft plaats voor nieuwe bewoners met dementie en voor revalidanten. Mensen zijn van harte welkom om te komen kijken, neem gerust contact op. 

Foto: Mevrouw Van der Meer (88) met haar zoon Henk en ZGAO-manager Liesbeth Bonis in haar nieuwe kamer op de begane grond van het Flevohuis. “De kamer voelt als thuis, met mijn foto’s en schilderijen aan de muur.”
Voor het fotomoment is 1,5 meter in acht genomen, vandaar dat Henk en Liesbeth geen mondkapje dragen. 

Lovende inspectie
Vorige week kwam de IGJ langs in het Flevohuis, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zij controleren alle verpleeghuizen onder meer op kwaliteit van zorgverlening en veiligheid. Ze praten met zorgmedewerkers, familie en bewoners en observeren. Kijken in de medicijnkast, in de elektronische cliëntdossiers, of er voldoende activiteiten zijn et cetera. Liesbeth: We zijn blij, want ze waren heel lovend. Onze zorgmedewerkers hebben een pluim gekregen. Dat is altijd fijn, maar zeker na de moeilijke corona uitbraak doet het enthousiasme van de inspecteurs goed. Dat is een groot compliment van een instituut dat best heel kritisch is.”

www.zgao.nl

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 71.