Mijn fiets en ik

Fietsen voor een vliegticket

Een halfjaar geleden stapte ze voor het eerst op een fiets. Met die bijna dagelijkse fietstocht naar het werk en terug bespaart Maira maandelijks 90 euro aan ov-abonnementskosten. “Dat geld zet ik apart voor een ticket naar Suriname.”

Maira (46)
Beroep: leidster kinderdagverblijf
Route: IJburg–Oud-Zuid
Afstand: 25–30 minuten, 4 keer per week
Fiets: Pharos e-bike

Een halfjaar geleden stapte ze pas voor het eerst op een fiets. Met die bijna dagelijkse fietstocht naar het werk in Oud-Zuid en terug bespaart Maira maandelijks 90 euro aan kosten voor een ov-abonnement. “Dat geld zet ik apart voor een ticket naar Suriname.”

Kicken
Hoeveel kilometer het is naar Oud-Zuid zou ze echt niet weten. “Op mijn gewone fiets deed ik er 45 tot 50 minuten over.” Maar onlangs tikte Maira via Marktplaats een oude e-bike op de kop. “Sindsdien red ik het in een halfuur, als ik flink doortrap zelfs in 25 minuten. Dat is kicken hoor, dan fiets ik iedereen voorbij.”

Ze doet het om in beweging te blijven. Ook scheelt het een hoop frustratie, want ‘met die tram is eeuwig wat’. Maar ze ziet fietsen bovenal als een enorme uitdaging. “Ik wil volgend jaar naar Su – Suriname. Door te fietsen bespaar ik maandelijks 90 euro aan kosten voor de tram. In tien maanden heb ik zo een vliegticket bij elkaar gefietst.”
Dan, weemoedig: “Ik heb heimwee, ik ben er sinds 2009 niet meer geweest. Mijn broers en zussen wonen er, ik woon als enige in Nederland. Dus ik kijk er ontzettend naar uit.”

Ritme
Het valt Maira eigenlijk best mee, het fietsen. Zolang ze kan, zal ze het dan ook blijven doen, weer of geen weer. “Regen deert me niet, ik trek gewoon zo’n regenpak aan. Ik doe oordopjes in, zet goede muziek op – R&B, soul – en trap mee op het ritme. Voor ik het weet, ben ik er.”
Haar route voert in ieder geval over de Nesciobrug. Daar bovenop is haar favoriete plekje. “Prachtig, de boten die voorbij varen. Ik hou van open, dat je iedereen kunt zien.”

Ring-Ring is de community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen. Zie www.ring-ring.nu.

Zie hier de andere portretten van fietsers.
En meer verhalen over Ring-Ring.