Mijn fiets en ik

‘Fietsen in de stad is van iedereen’

Ja hoor, ze zingt graag luid op de fiets. Nu vinden de twee dochters dat nog leuk… Van huis in de Indische Buurt naar werk in het centrum is natuurlijk een ‘kippenstukje’, maar Iris doet dat elke dag.Iris (42)
Beroep: programmamanager gemeente Amsterdam
Route: Indische Buurt-Centrum/Noord
Afstand: ‘een kippenstukje’
Fiets: Sparta

Ja hoor, ze zingt graag luid op de fiets. Nu vinden de twee dochters dat nog leuk… Van huis in de Indische Buurt naar werk in het centrum is natuurlijk een ‘kippenstukje’, maar Iris doet dat elke dag.

Stenen jungle
“In het weekend gaan we met het hele gezin op de fiets naar ons tuintje aan de Wijkergouw in Noord.” Sinds een jaar is de familie trotse bezitter van een stekkie, mét tuinhuisje. “We zijn beginnend moestuiniers hoor, maar het is leuk joh.” Kijkt fronsend de Madurastraat in. “Dat kan hier niet, in die stenen jungle.”

Iris en partner hebben bewust geen auto. Kom zeg, ze wonen en werken allebei in Amsterdam. “Die auto zou negentig procent van de tijd stilstaan. We maken nu af en toe gebruik van SnappCar of Connect en dat werkt prima.” Vooralsnog zijn ze van zins het vol te houden. “Een kwestie van je leven zo inrichten dat je ook zonder eigen auto kan.”

Bewegen is normaal
Dan een krachtige stelling. “Ik denk echt dat wanneer je bewegen introduceert als integraal onderdeel van je leven, kinderen daar hun leven lang profijt van hebben. Ze gaan het beschouwen als iets normaals.”

Fietsen in de stad is van iedereen, je bent hier professioneel fietser vanaf je vijfde levensjaar. Vindt Iris. “Als je fietst, ben je echt ín het landschap, maak je er onderdeel van uit. Ruik je, voel je.” Daarom vindt ze Ring-Ring een mooi initiatief. “Je creëert een community en stimuleert elkaar.” Dan lachend: “En stiekem kijk je af en toe hoe de concurrentie het doet.”

Ring-Ring is de nieuwe community voor overtuigde fietsers. Omdat de wegen in de stad vol raken, maar fietsers zich duurzaam en stressloos verplaatsen.
De deelnemers (271) fietsten totaal tot nu toe 173.440 kilometer. Zie www.ring-ring.nu.
Ring-Ring fietskilometers kunnen (per 100 Fkm) bij lokale ondernemers worden ingeruild voor kortingen. Kijk hier wie er meedoen.