de Brug op wielen

Fiat 500L TwinAir 80 CNG. Oftewel: boterzacht schakelen

De ‘L’ achter de type aanduiding 500 staat voor ‘Largo’ en de Fiat 500L is dan ook de grotere broer van de normale ‘baby’ 500. De auto is een MPV uit de compacte C-klasse met als voornaamste concurrenten de Citroën C4 Picasso en de Opel Meriva. Het moet direct gezegd, de 500L is inderdaad heerlijk ruim. Zowel voor als achter hebben passagiers alle ruimte van de wereld. De bagageruimte heeft dankzij de verschuifbare achterbank een variabel volume van 412 tot 455 liter dat bij een (eenvoudig) neergeklapte achterbank groeit tot maar liefst 1.480 liter, groot genoeg om probleemloos een wasmachine te vervoeren.

Onder de motorkap ligt een 875cc twee cilinder motor die dankzij een turbo 80pk levert. Dat is naar de huidige standaard misschien niet veel, maar dankzij het gunstige koppel van 145Nm bij 2.000 toeren is het volle vermogen al vroeg beschikbaar en kom je zonder problemen goed mee in het hedendaagse verkeer. De typische twee cilinder roffel bij gas geven en optrekken vergt zeker in het begin enige gewenning.
Fiat 500 3k

Je vraagt je misschien af waar de afkorting CNG voor staat. Nou, voor Natural Compressed Gas. Deze uitvoering heeft namelijk behalve een normale benzinetank ook nog eens twee gastanks die de normale actieradius van ongeveer 900 kilometer met nog eens 300 kilometer vergroot naar een theoretische actieradius van ongeveer 1.200 kilometer. Daarmee rij je zonder problemen van Amsterdam naar de Fiatfabriek in Turijn! Bij normaal rijgedrag is het verbruik op gas ongeveer 15 kilometer op 1 kilo gas en op benzine 18 kilometer per liter, prima cijfers voor een auto van dit formaat.

Op dit ogenblik zijn er meer dan 130 CNG tankstations in Nederland en dit aantal groeit ieder jaar met 25-30 nieuwe stations. Via een handige app kan altijd het dichtstbijzijnde CNG station worden gevonden en als het gas op is dan wordt er automatisch op benzine verder gereden. Het rijden op gas is niet anders dan op benzine, je merkt er helemaal niets van. De auto start gewoon op gas en schakelt onmerkbaar over op benzine als de gastanks leeg zijn. Vanwege de combinatie met gas beschikt deze uitvoering niet over een start/stop systeem, maar de auto beschikt wel over een ecoDrive modus dat grafisch laat zien hoe ‘groenbewust’ er gereden wordt. Het is de sport om zo te rijden dat alle icoontjes groen kleuren. In de praktijk rij je het meest eco verantwoord door tijdig te schakelen.

De uiterlijke familietrekken met de normale 500 zijn duidelijk aanwezig en de 500L ziet er fris en guitig uit. Ook in het interieur is het duidelijk dat je in een telg van de 500 familie rijdt. Standaard is de 500L in de Pop versie uitgerust met zaken als op afstand bedienbare centrale deurvergrendeling, dual drive stuurbekrachtiging met city functie, tripcomputer en multifunctioneel display en elektrische ramen voor.

De Easy uitvoering voegt daar dan nog cruise control, handbediende airco, multifunctioneel lederen stuurwiel met bediening van de audio en telefoon en een audiosysteem aan toe. Zaken als automatische airco, elektrische ramen achter, regensensor en het prachtige glazen panoramadak met elektrisch zonnescherm zitten in de Lounge versie wat ook gelijk de meest populaire uitvoering is.

De Fiat 500L is wat rijgedrag betreft een allemansvriend. De auto is makkelijk te rijden, hij schakelt boterzacht, ligt strak op de weg, stuurt lekker direct en heeft een veilig licht onderstuurd karakter in de bochten. In het gebruik is de Fiat 500L vooral heel erg praktisch met veel ruimte en handige opbergmogelijkheden en een simpel systeem om de achterbank neer te klappen.

De Fiat 500L TwinAir 80 CNG zal vanwege de vele praktische en duurzaamheids aspecten vooral aanslaan bij jonge gezinnen maar zeker ook bij ouderen die van een auto met hoge instap houden.

De Fiat 500L is al verkrijgbaar vanaf €18.495,00. De door ons geteste Lounge uitvoering kost €22.895,00. Info: www.fiat.nl

Lees meer autoverhalen.
Fiat 500 6k Fiat 500 7k Fiat 500 13k Fiat 500 14k Fiat 500 15k Fiat 500 17k Fiat 500 18k Fiat 500 22k Fiat 500 33k