Oost in Bedrijf

‘Even samen lachen geeft veel energie’

Wie dicht bij iemand met dementie staat, weet dat een gesprek voeren niet meer vanzelfsprekend is. Zomaar een vraag stellen kan onbedoeld pijnlijk zijn. Maar wat zeg je dán? Samen met Civic organiseert ZGAO voor mantelzorgers en andere betrokkenen een cursus ‘De kracht van anders communiceren’.

Karin Roosemalen (41) is casemanager dementie. Ze begeleidt mensen die thuis wonen en ondersteunt daarbij ook hun huisgenoten, de mantelzorger en eventuele kinderen. “Ik geef veel informatie en tips, vanaf de eerste diagnose tot na de opname in een verpleeghuis.”

Annemarie Bolder (39) is als ergotherapeut meer gericht op ‘handelen’, op alles wat je op een dag doet, van aankleden en tandenpoetsen tot koffiezetten. Bij dementie zijn ook die alledaagse dingen ineens niet meer vanzelfsprekend. Net als Roosemalen constateert ze: “De situatie rond iemand met dementie verandert constant. Je moet steeds bijstellen wat nog mogelijk is.”

Beide specialisten merken dat het voor mantelzorgers lastig is alle informatie in praktijk te brengen. Bolder: “Er zijn al zoveel zorgen, het beklijft niet allemaal. Wat natuurlijk heel begrijpelijk is.”

In maart is er daarom de cursus ‘De kracht van anders communiceren’. Met uitleg, oefenen en praktische tips leer je aan de hand van thema’s op andere manieren communiceren met iemand die lijdt aan dementie.

Bolder: “Er is bijvoorbeeld een thema non-verbale communicatie. Hoe benader je iemand met dementie? De zintuigen werken anders, langzamer. Daar kun je mee oefenen. Het zijn vaak kleine dingen die samenleven aangenamer kunnen maken.”

De cursus is interactief, je ontmoet ook anderen in jouw situatie. “De wereld waarin een iemand met dementie leeft wordt steeds meer de wereld van vroeger,” zegt Roosemalen. Je gaat daarom ook aan de slag met de kracht van herinneringen. “Je kunt misschien niet meer praten over wat gisteren is gebeurd, maar wel over vroeger. Het kan heel leuk zijn om in die herinneringen mee te gaan. Als je even samen kunt lachen, geeft dat veel energie.”

Tips voor mantelzorgers hebben de twee in overvloed. Vooral belangrijk is het om te weten dat vragen stellen – vragen om feiten – door mensen met geheugenproblemen als een test kan worden ervaren. Bolder: “Je kunt beter iets vertellen. Als iemand het antwoord op een vraag steeds schuldig moet blijven, voelt dat als falen. Dat is een rotgevoel.”

Terwijl de intentie van de mantelzorger juist goed is. Roosemalen: “We snappen dat het soms lastig is voor de mantelzorger. Je herkent elkaar niet meer, letterlijk en figuurlijk. Daar kan de cursus ook bij helpen. Zodat je wat er nog wél is ook echt opmerkt.”

De cursus ‘De kracht van anders communiceren’ is op vijf woensdagavonden vanaf 16 maart, van 19.30–21.30 uur in Wijkservicepunt Flevopoort aan het Kramatplantsoen 101. Deelname is kosteloos, maar je moet je wel even vooraf aanmelden via a.bolder@zgao.nl / 06-12600165. Bij vragen over dementie: Karin: 06-53771926 of Marit: 06-53772089.
www.zgao.nl

Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 21
Lees hier de anderen delen.

Door Linda van den Dobbelsteen