Oost in Bedrijf

Eetcafé Dinges in monumentaal pand Cruquiusweg

In het voormalige Volkskoffiehuis uit 1902 aan de Cruquiusweg 9 is Dinges geopend, een eetcafé. Eddy Springer, eigenaar: “Voor iedereen, en pretentieloos lekker.”

Spareribs, lasagne, een tournedos, vis en salades, maar ook lunch, koffie, fijne wijnen en cocktails. Medewerkster Julia vertelt er passievol over. “We hebben eten van goede kwaliteit, en alles is zelfgemaakt, ook de sauzen en het brood.” Elke eerste vrijdag van de maand is er een vrijdagmiddagborrel met livemuziek vanaf 16.30 uur. En elke derde maandag van de maand is er een pubquiz, waar best iets op het spel staat: “Van het team dat wint, verscheuren we de bon.”

Eddy heeft zijn sporen in de horeca ruimschoots verdiend. Met een compagnon runde hij meer dan 25 jaar CMA aan het Paradijsplein – nu restaurant Baut –, een feestzaal met oefenruimte voor muzikanten, een begrip in Amsterdam. Vorig jaar is dat verkocht, en kreeg hij zin in iets nieuws.

Zijn oog viel op dit schitterende gebouw, een monumentaal pand, dat hij zijn hele leven al kent. “Ik ben een geboren Oosteling. En heb dit altijd een gebouw met een enorme uitstraling gevonden.” Zoveel mogelijk oude elementen zijn behouden gebleven. De lichte serre is geschikt gemaakt voor groepen, voor feestjes en presentaties. Bovendien ligt aan de voorkant een fantastisch terras. Julia: “Met echt de hele dag zon.”

Zo hebben Eddy en zijn team een sfeervol eetcafé gecreëerd, voor iedereen. Ik heb weleens bedacht, zegt Eddy terwijl hij rondkijkt, dat ons motto zou moeten zijn: ‘pretentieloos lekker’. “Iedereen zou zich hier prettig moeten voelen.”

Eetcafé Dinges Amsterdam, Cruquiusweg 9, dingesamsterdam.nl.