Janneke Kookt (recepten)

Een ode aan buren (en een recept voor een borrelhap)

In Amsterdam op de begane grond wonen is een ongekende luxe. Het allerfijnste, weet ik uit ervaring, is met open voordeur en armen over elkaar tegen de deurpost aan hangen en je bemoeien met alles wat door de straat komt zeilen. 

Zo kwam het dat we, toen we vijf jaar geleden verhuisden van tweehoog in de chique Swammerdambuurt naar de begane grond in de iets minder chique Transvaalbuurt, onze buren leerden kennen. Aan de ene kant bleken een heel handige buurman en gezellige buurvrouw te wonen en aan de andere kant ook een heel gezellige buurvrouw met als bonus twee kinderen die precies even oud waren als de onze. We hadden vier feestelijke maanden, tot de buurvrouw met kindjes via een omweg verhuisde naar Duivendrecht. 

Gelukkig was nieuwe buurvrouw net zo gezellig en bleek Duivendrecht maar elf minuten fietsen. Oude buurvrouw betrok er een groot huis met een nog veel grotere tuin, waar een grasveld met trampoline, houthok, kruidentuin, wormenhotel, twee terrassen, een konijnenhok én een kippenhok (met kippen die eieren leggen) in bleken te passen. Deze plattelandsbeleving bevindt zich, let wel, op slechts elf minuten fietsen van Oost. 

Er is weinig lekkerder dan vers gelegde eitjes. Nou ja, gevulde eieren komen in de richting. Gevulde eieren – weten jullie nog? Ik las laatst dat ze dé cultsnack uit de jaren vijftig zijn, maar mijn moeder serveerde ze dertig jaar later ook nog. Daarna raakten ze uit de gratie (iets met cholesterol), maar van mij mag het weer. In ieder geval om het paasdiner mee af te trappen. 

Borrelhap voor 4 eters:
4 eieren
1 tomaat
6 eetlepels gerookte zalmsnippers
2 eetlepels crème fraîche
halve limoen (geraspte schil en sap)
verse bieslook 

Bereiding: 
Kook de eieren 10 minuten, laat ze schrikken en pel ze voorzichtig. Snijd ze met een scherp en glad mes doormidden. Prak de harde eidooiers fijn. Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het tomatenvlees in kleine blokjes. Meng de eidooiers met de zalmsnippers, crème fraîche en limoenrasp en -sap. Knip een paar takjes bieslook boven het mengsel en meng driekwart van de tomatenblokjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout (niet te veel, want gerookte zalm is al best zout). Vul de halve eieren met het zalmmengsel. Bestrooi de eitjes met wat tomaatblokjes en bieslook. Serveer meteen.