Oost in Bedrijf

Een ochtend meekijken met Verpleeghuiszorg Thuis: ‘Dit is heel bijzonder, de zorg zo persoonlijk afgestemd’

In een benedenwoning in de Watergraafsmeer woont Erna (91). Ze heeft dementie en is een van de eerste cliënten van de nieuwe dienst Verpleeghuiszorg Thuis. Twee keer per dag komt het team van ZGAO bij haar over de vloer om te helpen en gezellige dingen met haar te doen. Zoals wandelen met de hond, daar geniet ze enorm van.

De hond maakt haar blij, zegt Marco, ‘helpende plus’ in het team Verpleeghuiszorg Thuis. Als hij bij Erna over de vloer komt neemt hij zijn hond Joy vaak mee. Dat dat kan – de zorg zo persoonlijk op de cliënt afgestemd – is een van de bijzondere elementen van Verpleeghuiszorg Thuis.

Erna: “Als Marco er is, doet hij lekker alles voor me.” Marco: “Doordeweeks komt er twee keer per dag iemand van ons, in het weekend alleen ’s morgens. Met Verpleeghuiszorg Thuis geven we de ondersteuning die mensen nodig hebben om prettig en veilig thuis te kunnen blijven wonen. Dat kan van alles zijn, het gaat van persoonlijke verzorging en een spelletje doen tot het regelen van de maaltijd.” Verpleeghuiszorg Thuis is sinds twee maanden actief. “Wanneer de hulp van de thuiszorg en de familie niet meer voldoende is en iemand met een zorgindicatie van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) toch graag thuis wil blijven wonen, komen wij in beeld.” 

Intussen voert Erna Joy een snoepje. “Dat hij met de hond komt vind ik zó leuk. Ik heb zelf ook altijd honden gehad.” Marco: “Een dier kan bijdragen aan levensgeluk. Dat mijn hond bij meerdere cliënten meegaat heb ik uiteraard van tevoren in het team en met de cliënten besproken. Iedereen vindt het goed. Zonder dat ze het weet is Joy zo een beetje onderdeel van het team.”

Door gebruik te maken van de dienst Verpleeghuiszorg Thuis – als intensieve aanvulling op de hulp die ze krijgt van haar twee zoons – kan mevrouw in haar huis blijven, waar alles vertrouwd is. Zoals haar piano. Ze loopt erheen, met haar vingers wiebelend (“Ze zijn een beetje stram, ik weet niet of het gaat hoor want ik ben oud…”) en speelt en zingt wat voor ons. Op de schoorsteenmantel staan een telefoon met enorme witte toetsen en een karton met groot de telefoonnummers van haar zoons erop. 

Zo redt ze zich voorlopig. Ze knuffelt de hond en zegt: “Ik kom uit een gezin van zes kinderen, ik heb mezelf altijd gered.” Marco kijkt naar haar en zegt: “Eet je brood nog even op.” Straks gaan ze samen wandelen in Park Frankendael. Erna: “Daar zit ik me zo op te verheugen.”

Meer weten over Verpleeghuiszorg Thuis? Bel 020-4623300. 
Benieuwd naar de mogelijkheden om dit leuke team te versterken? Bel 020-5925235.
www.zgao.nl


Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 84.