Onder de Pannen, kamers gezocht

‘Een lege kamer in huis is zonde’

Bert woont al jaren in een prachtig buurtje in Noord. Hij heeft een kamer over en verhuurt die via Onder de Pannen aan iemand die dat hard nodig heeft. “Het gaat om mensen die door een scheiding of werk tijdelijk in de problemen zijn geraakt. Die help je uit de brand.”

Binnenkort krijgt Bert (60) zijn derde huurder. Half november werd het contract getekend, het is voor maximaal een jaar en met drie maanden opzegtermijn. Zijn ervaringen zijn positief, met de eerste huurder bijvoorbeeld klikte het perfect. “Het was jammer dat-ie wegging, maar hij vond een eigen woning en zo hoort het ook te gaan.”

Naar de komst van de nieuwe huurder kijkt Bert uit. “Ook met hem had ik meteen een goede klik. De eerste ontmoeting vindt altijd plaats bij De Regenboog Groep, daarna heb je allebei een paar dagen bedenktijd.” Maar Bert, hart op de tong, weet het meestal in een seconde. “We spreken natuurlijk regels af. Ik wil geen rotzooi en ben gesteld op m’n privacy, wil zelf graag relaxed doorleven.”
Dat kan ook, er gaat een zorgvuldige matching aan het koppelen van huurder en verhuurder vooraf. “Ja, ze kijken altijd goed wie er bij me past.” 

Bert – fervent en prijswinnend ‘duplicate’ scrabbelaar bij club Arendsoog én actieve vrijwilliger voor Doras in Amsterdam – doet het omdat hij graag mensen helpt, maar ook, zegt hij eerlijk, een beetje voor het geld. “Als je een uitkering hebt zoals ik is elke 100 euro meegenomen. Je vult net wat makkelijker je boodschappenkarretje. Als de match goed is, is het ook geen zware belasting. En anders staat er hier kamer leeg, dat is zonde.”

Voor mensen die tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben is De Regenboog Groep op zoek naar mensen die een lege kamer over hebben. Meld je graag, de nood is hoog. Afdeling Tijdelijk Wonen van de Regenboog Groep: 020-5317600. Zie ook www.onderdepannen.nl.