Oost in Bedrijf

‘Een inbreker zet niet door als het te lang duurt’

Een van de meest voorkomende inbraakmethoden op dit moment is de Bulgaarse methode. Daarbij breekt een inbreker de cilinder af en trekt het slot open, ook als de deur op slot zit. Je kunt je woning makkelijk beveiligen tegen dit soort praktijken. Schoen- en slotenmaker Martin de Graauw van Schoenmakerij IJburg legt uit hoe.

De normen zijn aangepast. Veel huizen van vóór 2014 hebben nog een tweesterrenbeslag op hun deur, volgens de oude norm. Tegenwoordig wordt volgens politienormen echter een driesterren SKG-keurmerk aanbevolen.

De Graauw: “In huizen met dat oude beslag zijn ze in vijf minuten binnen. Schroef erin, pomp erop en dan trekken ze de cilinder er met een soort krik zó uit. Deze methode passen ze overal toe, ook hier in de omgeving.” Maar met het nieuwe beslag kost inbreken al vlug anderhalf uur. “Kijk, een inbreker gaat daar echt niet aan beginnen. Die kijkt dan gewoon een deurtje verder.”

De Graauw adviseert daarom een combinatie van antikerntrekbeslag met een antikerntrekcilinder. “Die kan ik leveren, en voor een schappelijk bedrag.”

Draaiknop
“Ik heb nog een tip, als het mag,” zegt De Graauw. “Neem alsjeblieft een draaiknop aan de binnenkant van je deur, mensen. Dat betekent niet makkelijk erin, maar wel makkelijk naar buiten. Bij brand moet je toch niet eerst naar een sleutel hoeven zoeken?”

Schoenmakerij IJburg werkt samen met Ces Nederland. Service en garantie zijn zo uitstekend geregeld. Geïnteresseerd? Vraag vrijblijvend een offerte aan. In de maand oktober krijg je 10% korting. Zie www.schoenmakerij-ijburg.nl.