Jan geeft Sterren

8+ voor Paviljoen Puur, ‘een verrijking van de oude structuren’

Toen wij in 2005 op IJburg kwamen wonen troffen we een desolaat landschap van zandvlaktes, met gras begroeide zandhopen en een paar gebouwen. ‘Gazastrook’ noemde mijn schoonmoeder het. Niets op IJburg is ouder dan vijftien jaar. Een gek gevoel als je de binnenstad van Amsterdam gewend bent.

Ik weet nog de opluchting die ik voelde toen ik de Diemerzeedijk ontdekte. ‘Oude structuren’, om in termen van stedenbouwkundigen te spreken. Goddank een paar oude structuren om me aan vast te klampen. Tegen mijn kinderen en buitenlandse bezoekers kan ik niet vaak genoeg herhalen waarom we spreken van de DiemerZEEdijk. ‘Papa, hadden ze hier dan ook eb en vloed?’ ‘Ja zoon, ze hadden hier eb en vloed, zout water, kwallen, garnalen.’ Als ik buitenlandse gasten heb, fietsen we via het Diemerpark over de Diemerzeedijk naar Muiden, waar ik ze aan het eind van de dijk confronteer met het onverwachte zicht op het Muiderslot. Een middeleeuws kasteel maakt een enorme indruk op Amerikanen heb ik gemerkt. Fietsend over de Diemerzeedijk kom je qua oude structuren eerst de Diemersluis tegen, vervolgens Fort Diemerdam. Van het fort zijn nog een houten fortwachtershuis, munitiebunkers en geschutsopstellingen te zien. De vier geschutsopstellingen zijn rond, zodat de kanonnen konden draaien. Staand op die plek kun je je voorstellen hoe het was om een vijandelijk schip op de korrel te nemen. Tussen de bunkers ligt een ruig terrein met heuvels en kraters.

De ronde vormen en het ruige terrein moeten voor Emma Architecten de inspiratie geweest zijn voor de fantastische ronde schelpvorm van het Paviljoen Puur. De huid van blankhouten schubben slingert omhoog en vormt een speels en aaibaar gebouwtje. Het café op de begane grond is half verzonken in het terrein en maakt zo contact met de natuur. Dit vind ik een heel geslaagd gebouwtje. Subtiel, gewaagd, een verrijking van deze oude structuren, een 8+.

Reacties zijn welkom: jved@dorensarchitects.nl.

Van Erven Dorens geeft een cijfer
Welke gebouwen geven kleur aan Oost? Architect en schrijver Jan van Erven Dorens beziet de stad met de blik van een kenner en velt zijn oordeel. Kijk maar.

Lees hier over de punten van bijvoorbeeld het Universum, het Boostergemaal en Q-Factory.