Jan geeft Sterren

Een 8 voor het Universitair Sportcentrum, ‘studenten komen hier vast graag’

Science Park. Ik vraag mij af wie deze naam bedacht heeft. Ik ben niet tegen. Niet meer althans. Ooit ben ik lid geworden van de Vereniging Nederlandse Taal. Dit was nadat ik een tram door de stad had zien rijden met over de gehele lengte in grote letters de tekst Radio 10 Gold, For All Your Favourite Christmas Songs. De Vereniging Nederlandse Taal is intussen opgegeven, ik heb mijn kantoor een Engelse naam gegeven. Op het kantoor zelf wordt alleen nog in gebroken Engels gesproken. Don’t forget to put in de lagenmaat yes.
Nu over het Universitair Sportcentrum. Ontworpen door Rudy Uytenhaak (1949). Het mooie van mijn rol als architectuurcriticus van de Brug is dat ik mag opschrijven wat ik wil, en dat niemand mij kan verbieden om Rudy Uytenhaak een Humanist Deconstructivist Architect-Product Developer te noemen. ‘Humanist’ omdat het in zijn werk draait om de menselijke maat, schaal, textuur, aaibaarheid, ruimte, de zintuigen. Kortom: architectuur met een ziel.
Nu ik dit opschrijf besef ik dat ik half citeer uit mijn eigen bureauvisie. Niet toevallig, want ik ben al sinds mijn studie in Delft eind jaren tachtig beïnvloed door zijn werk. Het stempel ‘deconstructivist’ krijgt Uytenhaak van mij omdat hij onderdelen van een gebouw graag uit elkaar haalt. Een gevel wordt bij voorkeur losgetrokken en als een scherm voor een gebouw gehangen. ‘Product developer’ omdat Uytenhaak als geen andere architect, en met zichtbaar plezier, zijn eigen details en materialen ontwikkelt. In elk gebouw zitten unieke vondsten.
In het Universitair Sportcentrum heeft de architect zich uitgeleefd in de oranje polyester gevelpanelen. De samenstelling, kleur en dichtheid van de glasvezels in het polyester zijn door de architect voor dit project bedacht.
Een uniek gebouw met unieke details. Bewust of onbewust voelt de gebruiker dit aan. De studenten komen hier graag, daar ben ik zeker van. Ik geef een acht voor dit fijne gebouw.

Reacties naar jved@dorensarchitects.nl

Jan van Erven Dorens geeft een cijfer
Welke gebouwen geven kleur aan Oost? Architect en schrijver Jan van Erven Dorens beziet de stad met de blik van een kenner en velt zijn oordeel. Kijk maar.

Lees hier zijn andere beoordelingen (onder meer Q-Factory en het Boostergemaal).