Oost in Bedrijf

‘Dit werk doe je met je hart’

Er is een tekort aan personeel in de zorg. Daarom is op 1 november de landelijke campagne Ik Zorg van start gegaan. Met een mooi portret en een kort interview laten ook medewerkers van ZGAO zien dat ze trots zijn op het werk dat ze doen. Samen met honderden collega’s uit het land proberen zij toekomstige zorgmedewerkers enthousiast te maken. Omdat ze weten: “Je krijgt er zoveel voor terug. In de zorg kun je echt het verschil maken.”

Ellen is verpleegkundige, ze werkt al 34 jaar in de ouderenzorg en vindt het nog steeds het mooiste beroep ter wereld. “De glimlach van een oudere kan mijn hele week goed maken. Ik wil wat betekenen voor de bewoners van ons verpleeghuis, ze een veilig gevoel geven. Soms is dat best moeilijk.” Haar werk is heel gevarieerd – van een boterham smeren tot de ingewikkeldste verpleegtechnische handelingen – en kwaliteit leveren is belangrijk. “Dit werk doe je met je hart”, zegt Ellen.

Doorgroeien
In de zorg zijn ook volop doorgroeimogelijkheden. Brenda bijvoorbeeld, begon als ziekenverzorgende en heeft zich stap voor stap verder ontwikkeld. “Ik zocht meer uitdaging en nu ben ik teamleider. In mijn werk ben ik nog steeds bezig met zorgtaken, maar organiseer ik bijvoorbeeld ook sessies om mijn team sterker te maken. Uiteindelijk wordt de zorgverlening daar beter van.” Ellen beaamt: “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Je bent nooit te oud om te leren. De beste bestuurders hebben zelf ook op de werkvloer gestaan.”

Zij-instromers
Voorheen werkte Dagmar als schoonmaakster in een verzorgingstehuis. Nu volgt zij de opleiding Verzorgende en ZGAO is maar wat blij met haar werk. Brenda legt het even uit: “Het is nooit te laat om over te stappen naar een baan in de zorg. Aardig en betrokken zijn, daar begint het mee. De kneepjes van het vak leer je tijdens je opleiding wel bij ons.” Dagmar is blij met de overstap die ze maakte. “Ik ben heel dankbaar dat ik dit mag doen. Het voelt hier een beetje als familie door de sociale contacten, de gesprekken en de hele dynamiek.”

Een bewoner die langsloopt als de foto wordt gemaakt, zegt bij het zien van de slogan Ik Zorg: “Wat heerlijk dat u zorgt.” En zo is het. Ellen lacht. “Ik doe dit werk omdat ik het fijn vind mensen te helpen waar dat nodig is. Dat geeft voldoening.” Dagmar: “Ik probeer mensen de hulp te geven die ik zelf ook graag zou krijgen als ik oud ben.”

Alle negen ZGAO-portretten hangen in verpleeghuizen De Open Hof en het Flevohuis én zijn te bekijken op www.zgao.nl. Op www.ontdekdezorg.nlkomen zorgverleners uit het hele land aan het woord.

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 53