Oost in Bedrijf

De wijkdienst houdt een vinger aan de pols: ‘Ze zijn allemaal even lief, en ze maken lolletjes met me’

Dagelijks komt Anna Knuvelder bij ouderen over de vloer, voor het steuntje in de rug dat ze nodig hebben. Bijvoorbeeld bij mevrouw Oostenbroek, die al 27 jaar in Amsteldorp woont. Door corona moet ze veel bezoek missen. “Ik ben zo blij met de hulp die ik krijg. Omdat het ook gezellig is, kijk ik er echt naar uit.”

Anna Knuvelder is verzorgende Individuele Gezondheidszorg en werkt vanuit verpleeghuis De Open Hof in de wijk. Anna is zij-instromer: na jaren als fotograaf gewerkt te hebben liet ze zich omscholen, en daar heeft ze negen jaar later nog geen dag spijt van gehad. Ze koos bewust voor de wijk. “Lekker op de fiets van cliënt naar cliënt. Ik ga naar binnen en duik in hun levensverhaal. Net zoals een fotograaf dat eigenlijk doet.”

Haar werk bestaat onder andere uit medicijnen geven, helpen bij douchen, wonden verzorgen en zwachtelen van armen of benen. “Ondertussen vertel je elkaar verhalen en kom je een hoop over elkaar te weten. Er ontstaat een dierbare relatie met de mensen.” Anna heeft ook contact met familie en mantelzorgers en houdt een stevige vinger aan de pols. “We zijn altijd alert. Gaat het koken bijvoorbeeld lastiger, dan vragen we de ergotherapeut erbij om te kijken wat voor aanpassingen er in de keuken nodig zijn.” 

De eerste coronagolf in het voorjaar was een spannende tijd, zegt Anna. “We wisten er nog weinig van en voor het personeel in verpleeghuizen waren de beschermende middelen schaars. Die achterstand is nu helemaal ingehaald gelukkig. Wat ook heel fijn is: we kunnen nu zelf testen afnemen en de uitslag is snel bekend. Zo beschermen we elkaar en onze veelal kwetsbare bewoners en cliënten.”

Op hun leven heeft het virus nog altijd grote impact. Dat vertelt mevrouw Oostenbroek, bij wie Anna vandaag over de vloer is. Zij is 96, een nuchtere Amsterdamse en een vat vol humor. “Ik vind het heerlijk als ze komt. Ze helpt me met m’n kousen, ogen druppelen en benen insmeren.” Anna kijkt intussen even rond: “Heb je je bed zelf al opgemaakt?” Je ziet dat ze vertrouwd zijn met elkaar. “Wat denk jij? Wat ik nog zelf kan, dat doe ik zelf.”

Dan: “Ik ben niet bang voor corona, als ik het krijg, dan heb ik pech gehad. Maar ik krijg wel veel minder bezoek dan anders, en dat is jammer.” Alweer lachend: “Ja, want ik hou wel van een praatje.” Over de wijkdienst zegt ze, voordat ze met Anna naar buiten vertrekt voor een beetje beweging: “Ze zijn allemaal even lief, en ze maken lolletjes met me.” 

Heel Oost
De ZGAO wijkdienst verleent zorg en ondersteuning in heel Amsterdam-Oost; van het Oostelijk havengebied, IJburg, de Indische-, Transvaal- en Oosterparkbuurt tot alle wijken in de Watergraafsmeer.

Foto: Wekelijks komt Anna Knuvelder bij mevrouw Oostenbroek (96) over de vloer voor goede zorg en een praatje. Mevrouw Oostenbroek: “Ik ben zo blij met de hulp die ik krijg. En met de gezelligheid, want door corona krijg ik minder bezoek.” 

www.zgao.nl

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO). Deel 74