De Jas

‘De totale veryupping van een stadsdeel vind ik moeilijk’

NOS-radiopresentator Lara Rense van het programma Nieuws en Co woont met haar vriendin aan het Flevopark, waar ze vaak gaat wandelen, hardlopen of vogels kijken. 

We hebben eigenlijk bij café Polder afgesproken, maar dat is door de verscherpte coronamaatregelen dicht. Daarom gaan we op de picknickbanken van Sportcentrum Universum zitten. Soms maakt Rense gebruik van de klimboulder die buiten staat, maar meestal gaat ze om te klimmen naar Monk in Amsterdam-Noord, vertelt ze. 

Je woont aan het Flevopark…? 
“Ja, daar,” zegt Rense wijzend in de verte, “in die bordeauxrode flat met witte balkons. We wonen op de één na hoogste verdieping en kijken uit op de Joodse begraafplaats. Daar zag ik gisteren nog een vos lopen.” Rense haalt haar telefoon tevoorschijn en laat een filmpje zien waarop de vos door het hoge gras sluipt. Ze heeft de beelden gemaakt door haar telescoop, die ze gebruikt voor het vogelkijken. “Er zitten ook heel veel buizerds op de grafstenen, en een groene specht – die horen we de hele tijd.”

Heb je de natuurliefde van jongs af aan in je? 
“Ja die was er altijd al. Mijn ouders namen ons vroeger mee naar de bossen bij Nunspeet, waar we woonden. We leefden daar met de seizoenen: kastanjes zoeken, zwijnen kijken… Nu probeer ik ook de verandering van de seizoenen bij te houden. Mijn vriendin en ik zijn de afgelopen weken paddenstoelen gaan kijken in het Flevopark. We ontdekten judasoor en zwavelzwam. De veranderingen zie je goed vanaf boven. Het park explodeert in de zomer, en in het voorjaar groeit er gigantisch veel daslook – dat ruik je zelfs op twintig hoog.”

Woon je al lang in Oost? 
“We waren een jaar of vijf geleden de eerste bewoners van deze flat. Daarvoor woonde ik in Bos en Lommer. Ik dacht dat ik nooit zou kunnen wennen aan een ander stadsdeel, maar eigenlijk vind ik Oost leuker. Ik zie nu de charme van deze buurt, het is allemaal wat zachter – ook door de soort bouw.”

Waar kom je graag?
“Ik zit altijd bij de Coffee Company op de Middenweg. Die wordt gerund door twee vrouwen, dat vind ik extra leuk. Ik haal vaak een visje op de Javastraat, bij de Volendamse vishandel Schilder. En bij de Java Bookshop ligt mijn hart, daar hebben ze iets meer aandacht voor de klant dan bij de Linnaeus Boekhandel – bij die laatste hebben ze een beetje een ‘air’. Ik ben dol op de saoto-soep van Sranan Makmur, en in Studio/K kom ik voor films. Ik haalde altijd een zacht wit bolletje met gekookt ei bij de gewone bakker op de Middenweg, maar die is weg. Er zit nu een hippe broodzaak.”

Zijn er kanten aan Oost die je minder leuk vindt? 
‘De totale veryupping van een stadsdeel vind ik moeilijk, het wordt al gauw zo gelikt, zo aangeharkt. Bos en Lommer bleef wat dat betreft toch meer een ruwe diamant.”

Hoe zien je dagen eruit? 
“Om 13.00 uur ben ik meestal in Hilversum. Daarvoor maak ik soms eerst een wandeling, ga ik klimmen of hardlopen. Soms moet ik me voorbereiden, zoals nu, over de Amerikaanse verkiezingen of voor een speciale uitzending over corona. Of ik ga eerst vogelen. Dan zoek ik een plek in de buurt van Hilversum en kijk ik op waarneming.nl, een website waarop je kunt zien waar bijzondere vogels zijn gezien. Zo ga ik heel gericht op zoek naar een vogel. In juni zat er een struikrietzanger in het Flevopark. Mensen kwamen daarvoor van heinde en verre – zelfs een jongen uit Brussel! Ik heb de struikrietzanger trouwens uiteindelijk alleen gehoord, niet gezien.”
“Ik fiets weleens naar mijn werk – op een Speed Pedelec. Op de heenweg neem ik de tijd en doe ik er anderhalf uur over, terug zet ik hem op turbo en ben ik binnen drie kwartier thuis.”

Hoe ben je radiopresentator geworden? 
“Ik studeerde sociologie aan de UvA en wist dat ik iets analytisch, iets journalistieks en iets met de samenleving wilde doen. Een vriendin van een vriendin vroeg of ik weleens aan een lokale nieuwszender had gedacht. Zo kwam ik terecht bij Amsterdam FM en dat was hartstikke leuk. Het ambacht van je stem gebruiken en nieuws maken ontdekte ik toen. Op een gegeven moment was de nieuwslezer ziek en mocht ik het gaan doen. Hartstikke spannend, maar ik had talent. Daarna kwam ik bij BNR terecht.”
“Dat wat ik nu doe, de presentatie van Nieuws en Co, is de leukste baan van de wereld. Ik mag elke dag een radioprogramma maken. We vertellen verhalen, schakelen over de hele wereld. NPO Radio 1 is dé nieuwszender en daar zit je op een belangrijk moment van de dag,” zegt Rense zichtbaar trots. “Toch denk ik dat ik mezelf nog in andere opzichten kan ontwikkelen. Op de radio heb ik voor m’n gevoel alles gedaan – ik mocht dit jaar de Tour de France presenteren, dat was heel bijzonder. Ik probeer met een open vizier te zoeken wat ik zou kunnen doen. Soms speelt mijn blik op de natuur een rol – misschien zou ik onderzoeker kunnen worden, of boswachter, wellicht naast het radio maken.”

Foto: Lara Rense bij de klimboulder van Sportcentrum Universum. Ze woonde eerst in Bos en Lommer en dacht dat ze nooit aan een ander stadsdeel zou kunnen wennen. “Ik zie nu de charme van Oost. Het is allemaal wat zachter – ook door de soort bouw.”