Oost in Bedrijf

De Marius Meijboom, uniek woon- en logeerhuis voor mensen met een meervoudige beperking

Op een prachtige locatie op IJburg, vlak bij het strand en winkels, vind je in de Marius Meijboomstraat een woon- en logeerhuis voor mensen met een meervoudige beperking. Uniek is de combinatie van dagbegeleiding en verpleegkundige zorg onder één dak, en de fijne huiselijke sfeer. “Hier werkt iedereen vanuit z’n hart.”

De locatie is een samenwerking tussen Ons Tweede Thuis en Cordaan en vanaf het begin zijn ouders betrokken geweest bij de oprichting, nu vijf jaar geleden. Bewoners zijn tussen de 8 en de 61 jaar, zij wonen in 6 groepen van 6 personen. Daarnaast zijn er logeerplekken, waar thuiswonende kinderen en volwassenen in het weekend en schoolvakanties terechtkunnen.

Die kleinschaligheid is een van de dingen die het werken hier zo bijzonder maakt, vertelt groepsleider Mariska, die er vanaf de opening werkt. “Door de kleine groepen is er veel tijd voor een-op-een-aandacht. We focussen op wat wel kan en op het beleven van een fijne dag. Veel van de bewoners praten niet en communiceren op non-verbale wijze, soms met hele kleine signalen. Door de kleinschalige woongroepen heb je de ruimte om bewoners goed te leren kennen.”

Een dag op De Marius Meijboom
Doordeweeks gaan de bewoners naar de dagbehandeling. Veel mensen gaan daarvoor naar Stichting Omega, twee straten verderop. Hier worden activiteiten en therapie aangeboden. Mariska: “Rond 16.00 uur is iedereen weer op de groep, dan gaan we lekker samen koken en eten. Daarna volgt een avondprogramma afgestemd op de behoefte van de bewoners, en die is in elke woongroep anders. De huiselijke sfeer die hier heerst is echt heel fijn.” 
“In de weekenden zijn de mensen thuis en maken we er een gezellig weekend van. We doen activiteiten zoals bewegen, knutselen, muziek maken of naar buiten gaan, naar het strand in de buurt. Eigenlijk niet anders dan jij en ik.”

Op De Marius Meijboom hebben we veel kennis en expertise rondom mensen met een ernstig meervoudige beperking. Er is zowel groepsbegeleiding als verpleegkundige zorg aanwezig. “Verpleegkundigen en begeleiders werken nauw samen en helpen elkaar, dat maakt het werk veelzijdig en interessant.” Het doel is om bewoners zo goed mogelijke zorg te bieden, afgestemd op hun behoeften. Daarin spelen ook de ouders een belangrijke rol. Mariska: “Ouders komen hier veel langs, in het huis van hun kinderen. Zij worden betrokken in de plannen, en er is veel contact. Ook dat is uniek aan De Marius Meijboom.”

Foto: Manisha (33), die al sinds de opening vijf jaar geleden op De Marius Meijboom woont, met groepsleider Mariska.