Advertorial

De laatste ontwikkelingen op de woningmarkt. Over hypotheken, hypotheekrente en het belang van professioneel advies

Corona houdt de wereld stevig in zijn greep, maar toch is er op woning- en hypotheekgebied volop beweging. Wij gaan in gesprek met Bastiaan Pouw, franchisenemer van De Hypotheker Amsterdam Oost, over de belangrijkste ontwikkelingen en veranderingen van de afgelopen tijd. Want dat zijn er nogal wat. Bastiaan vertelt: “We hebben bewogen maanden achter de rug en ik merk dat veel mensen met vragen rondlopen. In dit artikel zal ik de meest gestelde vragen beantwoorden.”

Is het moeilijker om in deze tijden een hypotheek te krijgen?
“Het klopt dat banken zorgvuldiger kijken naar inkomensgegevens en dat de doorlooptijden van sommige banken wat langer zijn, maar wij ervaren niet dat het lastiger is om daadwerkelijk een hypotheek te krijgen. Wel is het voor ons nog belangrijker geworden om vooraf de inkomenssituatie van onze klanten tot in detail in beeld te brengen. Er zullen daarom mogelijk meer vragen dan normaal gesteld worden, maar met een plausibel verhaal lukt het prima om in deze tijd een hypotheek te krijgen.”

Hoe zit het met de huidige hypotheekrente? 
“Door de onzekerheid die uit de start van de coronacrisis voortkwam, leek het er even op dat de trend van rentedaling ten einde was gekomen en is deze ook iets gestegen. Sinds augustus zien we de rente toch weer verder dalen en is hij voor kortere looptijden inmiddels zelfs gedaald tot onder de 1%. De verwachting is dat deze daling de komende periode verder doorzet.”

Is dit dan een gunstig moment om mijn hypotheek over te sluiten?
“Jazeker! Oversluiten met deze rente is heel interessant. Zo kun je namelijk ook van deze historisch lage rente profiteren ook al heb je al een koopwoning en ben je niet van plan om te gaan verhuizen. Wij hebben klanten die zelfs van €2.500 aan maandlasten naar €1.300 per maand gingen na het oversluiten van hun hypotheek. Terwijl ze een rente kozen voor twintig of dertig jaar vast. Met oversluiten kun je dus zo duizenden euro’s per jaar besparen.”

Maar krijg je dan geen boete als je je hypotheek oversluit?
“Je betaalt in veel gevallen een boete als je ervoor kiest om je hypotheek vroegtijdig over te sluiten, maar vaak weegt deze lang niet op tegen de besparingen die het oversluiten oplevert. Uiteraard hangt de hoogte van de boete af van jouw persoonlijke omstandigheden. Onze hypotheekadviseurs nemen je situatie graag onder de loep om te kijken of oversluiten voor jou ook interessant kan zijn.”

Klopt het dat kopers tussen de 18 en 35 jaar vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen?
“Dat klopt. Op dit moment betaal je bij het kopen van een huis twee procent overdrachtsbelasting. Bij een huis van €300.000 is dit dan bijvoorbeeld €6.000, die uit eigen zak betaald moet worden. Deze belasting zal volgend jaar komen te vervallen voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst gebruik maakt van deze regeling.”

Tot slot, heb je nog een tip voor woningzoekenden?
“Laat je áltijd adviseren door een professional. Je kunt tegenwoordig op iedere willekeurige website laten berekenen wat je maximaal te lenen bedrag is, maar die sites geven lang niet altijd de werkelijkheid weer. Iedere geldverstrekker rekent weer anders en vaak is er meer mogelijk als je de regels slim toepast. Mijn advies is dus om je door een deskundig hypotheekadviseur te laten begeleiden, want dit kan echt veel uitmaken.”

Ben je benieuwd naar wat Bastiaan en zijn team voor jou kunnen betekenen? Maak dan snel een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek om jouw situatie en mogelijkheden in kaart te brengen.

De Hypotheker Amsterdam Oost 
Middenweg 241, 020-4624030, amsterdam1428@hypotheker.nl
www.hypotheker.nl/1428